17:26 12.07.2018

САП заявляє про брак доказів провини сина Авакова і Чеботаря в "справі рюкзаків", у НАБУ здивовані й очікують документів

3 хв читати
САП заявляє про брак доказів провини сина Авакова і Чеботаря в "справі рюкзаків", у НАБУ здивовані й очікують документів

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП) заявляють про брак доказів причетності сина міністра внутрішніх справ України Олександра Авакова та екс-заступника глави МВС Сергія Чеботаря до "справи рюкзаків" у зв'язку з визнанням третім фігурантом своєї одноосібної провини, в Національному антикорупційному бюро (НАБУ) хочуть бачити документи, що стали підставою для закриття провадженні.

Як розповіли агентству "Інтерфакс-Україна" в САП, у "справі рюкзаків" усім трьом фігурантам було повідомлено про підозру, а 4 березня 2018 року було відкрито матеріали досудового розслідування.

"Водночас, ознайомившись із матеріалами провадження, Литвин В.Я. (третій фігурант у справі Володимир Литвин - ІФ) скористався своїм правом і надав свідчення, що саме він скоїв одноосібно злочин - перемігши на тендері, виготовив неякісні рюкзаки і за підробленими документами поставив їх МВС України, інші підозрювані до цього не були причетні, про факт постачання неякісних рюкзаків не знали. Крім того, він пояснив, що готовий відшкодувати заподіяні збитки", - пояснили в САП.

У прокуратурі наголосили, що з огляду на брак доказів, які ставили б під сумніви версію В.Литвина, "прокурор у кримінальному провадженні прийняв рішення про його закриття в частині проти Чеботаря та Авакова".

"Оскільки Литвин, по суті, визнав факт здійснення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 358, ч. 4 ст. 190 КК, буде вжито заходів щодо притягнення його до кримінальної відповідальності.

У САП звернули увагу на те, що прокурор є самостійною особою у своїй процесуальній діяльності і втручання осіб, які не мають на те законних підстав, заборонено.

Водночас керівник підрозділу детективів НАБУ Олександр Карєєв розповів журналістам, що у Бюро здивовані діями САП. "Ми запитали протоколи допитів, і нам стало відомо, що було допитано підозрюваних у кримінальному провадженні перед ухваленням рішення про закриття провадження. Що по суті в цих допитах міститься - нам невідомо", - сказав він.

За словами керівника підрозділу, в тексті постанови про закриття справи зазначено, що підозрювані не визнали себе причетними до вчиненого злочину. "Якщо прокурору достатньо думки підозрюваного для кардинальної зміни своєї процесуальної позиції в кримінальному провадженні... на жаль, це не наша компетенція".

Він також зазначив, що допити САП провела без відома НАБУ.

Говорячи про подальші дії детективів у цьому питанні, О.Карєєв сказав: "Щоб якось діяти, нам потрібно отримати повний пакет документів, які без нашого відома склали прокурори САП, - постанову про відновлення досудового розслідування після відкриття матеріалів, допити. Ми їх вивчимо й у рамках своєї компетенції ухвалюватимемо рішення", - додав він.

Як повідомлялося, 5 квітня 2018 року НАБУ і САП повідомили про завершення досудового розслідування в так званій справі про рюкзаки. Йдеться про кримінальне провадження щодо розтрати понад 14 млн грн під час закупівлі рюкзаків для потреб МВС України наприкінці 2014-го - на початку 2015 років.

12 липня керівник САП Назар Холодницький повідомив інтернет-виданню "Українська правда", що САП закрила справу, в якій фігурували О.Аваков та С.Чеботар.

Водночас підозрюваним у розкраданні коштів залишається третій фігурант справи - представник фірми-переможця тендера на постачання рюкзаків В.Литвин. Йому слідство інкримінує привласнення майна та підроблення документів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА