14:42 14.07.2018

Порошенко заявив про необхідність направити частину вертольотів Airbus Helicopters для потреб ЗСУ

5 хв читати

Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з представниками компанії Airbus Helicopters, яка має намір поставити Україні 55 вертольотів, зазначив, що частина цієї авіатехніки могла б піти для потреб Збройних сил України, і попросив внести уточнення під час реалізації контракту.

Як повідомляє в суботу прес-служба президента України, під час зустрічі з виконавчим директором компанії Airbus Helicopters Бруно Евеном (Bruno Even), старшим віце-президентом, директором у регіоні Європи компанії Airbus Helicopters Олів'є Мишалоном (Olivier Michalon) і послом Франції в Україні Ізабель Дюмон глава Української держави відзначив потребу у вертольотах у Збройних сил України, особливо в умовах захисту територіальної цілісності та суверенітету України.

"Наша Україна нині відбиває російську агресію і сума, що виділяється на цей контракт, є дуже значною, і ми просили б, щоб частина цього контракту, частина вертольотів, могла б піти для Збройних сил України", – сказав П.Порошенко і попросив врахувати це побажання під час підготовки основної угоди, підписання якої має відбутися через місяць.

П.Порошено зазначив, що доручив прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману та міністру внутрішніх справ Арсену Авакову опрацювати це питання і за необхідності внести уточнення щодо комплектації вертольотів для таких цілей.

"Ми маємо повну і єдину позицію української сторони. Був би дуже вдячний, якби ми могли зробити це уточнення під час реалізації контракту", – сказав президент, зазначивши, що Україна і Франція вже мають позитивний досвід співпраці з французькими компаніями.

Також П.Порошенко наголосив на необхідності у вертольотах для надання медичних послуг в сільській місцевості, особливо у гірських районах Прикарпаття, Закарпаття, Львівської області. "Також я думаю, що це буде враховано. Щоб на сьогодні лікар добирався до пацієнта не 24 години, а міг би за лічені хвилини або хоча б години надати необхідну допомогу і створити умови для евакуації постраждалого", – зазначив президент.

Під час зустрічі з представниками Airbus Helicopters П.Порошенко також підписав закон про ратифікацію угоди між урядами України та Франції про офіційну підтримку у створенні єдиної системи авіаційної безпеки та захисту в Україні, яка передбачає, зокрема, закупівлю 55 вертольотів.

"Учора я підписав відповідний закон, який ратифікує зазначену угоду і фактично дав зелене світло реалізації угоди", – сказав П.Порошенко.

Згідно з документом французька сторона надає Україні офіційну підтримку у створенні єдиної системи авіаційної безпеки і захисту у формі кредиту для реалізації державного інвестиційного проекту щодо закупівлі вертольотів і пов'язаних з ними товарів, робіт і послуг.

П.Порошенко наголосив, що створення єдиної системи авіабезпеки на базі Міністерства внутрішніх справ, Держслужби надзвичайних ситуацій, Державної прикордонної служби і Національної гвардії – "потрібний і дуже важливий для України проект, адже служба обслуговування потребує вдосконалення і поліпшення".

Президент також висловив задоволення досягнутими домовленостями і не виключив можливості створення спільних підприємств". "Україна має дуже потужну базу вертольотобудування і зі спільними проектами ми можемо виходити і на ринки третіх країн, в чому я дуже зацікавлений", – резюмував глава Української держави.

Раніше цього дня представники України та Франції підписали контракт на придбання 55 вертольотів Airbus Helicopters для системи авіаційної безпеки та захисту Міністерства внутрішніх справ України. Церемонія підписання відбулася в Києві за участю прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, глави МВС України Арсена Авакова і посла Франції в Україні Ізабель Дюмон.

Перший заступник глави МВС Сергій Яровий після підписання документа уточнив, що було підписано контракт на поставку 55 вертольотів для всіх підрозділів МВС. Вертольоти призначені для широкого спектру завдань: нагляду за кордоном, виконання поліцейських функцій, місії цивільного захисту. За інформацією МВС України, основними завданнями вертолітних підрозділів МВС будуть: порятунок і громадський порядок, кримінальні розслідування, антитерористичні і спеціальні місії, охорона державного кордону і безпека на дорогах.

Згідно з контрактом, в Україну надійде 21 вертоліт Н225, 10 вертольотів Н145 і 24 вертольоти Н125. Вартість контракту становить 555 млн євро і враховує як закупівлю вертольотів, так і технічну підтримку і навчання пілотів та обслуговуючого персоналу. Частину коштів надає пул французьких банків, а також казначейство Франції у формі середньострокових кредитів.

29 травня глава МВС А.Аваков і держсекретар Міністерства економіки і фінансів Франції Дельфін Жені-Стефанн (Delphine Geny-Stephann) підписали в Парижі міжурядову угоду про закупівлю українською стороною 55 вертольотів сімейства Airbus Helicopters. Угоду було ратифіковано Верховною Радою в червні.

За даними La Tribune, підписана угода передбачає закупівлю українською стороною у Airbus Helicopters вертольотів H125, H145 і H225. Загальна сума операції оцінюється приблизно у EUR 555 млн. Поставка перших чотирьох вертольотів H225 Super Puma українському замовнику запланована на 2018 рік.

У зв'язку з цим La Tribune також уточнював: деякі з придбаних українською стороною у Airbus машин будуть новими, частина вертольотів, зокрема, важкі H225 вантажопідйомністю понад 10 тонн, належать французькій лізинговій Parilease – дочірній компанії BNP Paribas.

У 2017 році МВС озвучило плани зі створення в Україні вже в 2018 році державної системи вертолітної служби порятунку і реагування на надзвичайні ситуації, яка буде оснащена вертольотами українського і західного виробництва.

У держбюджеті 2018 року на створення єдиної системи авіабезпеки та цивільної оборони передбачено 900 млн грн, з них 200 млн грн – за лінією загального фонду, 700 млн грн – за лінією спецфонду за рахунок надходжень від спецконфіскації. Ще 400 млн грн має бути виділено за лінією загального фонду на придбання, модернізацію і ремонт вертолітної техніки Держслижби з надзвичайних ситуацій (ДСНС), що підпорядковується МВС.

Україна розраховує отримати перші вертольоти – трьох моделей Н145, Н125 і Н225 – вже в цьому році. Вертольоти експлуатуватимуть підрозділи ДСНС, Прикордонної служби та Нацгвардії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА