16:55 18.07.2018

Вирішити проблему з хлором можна тільки запуском "Дніпроазоту", а власники не мають права шантажувати всю країну

2 хв читати

Вирішити проблему з постачаннями хлору, необхідного для роботи українських водоканалів, можна тільки шляхом запуску єдиного його виробника в країні "Дніпроазоту", зазначає директор Асоціації "Укрводоканалекологія" Олександр Шкінь.

"Проводять переговори з заводом. Іншого шляху я, на жаль, не бачу. І це питання бажано вирішити швидше, в найближчий тиждень. Я впевнений, що завод запустять", - сказав він на прес-конференції в середу в Києві.

О.Шкінь зазначив, що альтернативні варіанти у вигляді постачань хлору з Румунії, інших країн ЄС і Узбекистану є складними й дорогими.

"Це дуже великі обсяги, й не готові підприємства для заміщення будь-якими, навіть імпортними постачальниками. До 2014 року особливих проблем із цим не було і в разі чого хлор можна було взяти в Росії. Нині це зробити неможливо, до того ж хлор є продуктом подвійного призначення", - зазначив він.

Експерт наголосив, що постачання хлору з, наприклад, Узбекистану є занадто дорогими та складними для реалізації. З придбанням хлору з ЄС проблема в тому, що європейські цистерни не можуть проїхати українською залізницею через різну ширину колії.

О.Шкінь також зазначив, що на заводі "Дніпроазот" працюють близько 4 тис. осіб, які бояться втратити роботу, й цим користуються власники.

Директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко зазначив, що в Кам'янському відбувся мітинг трудового колективу, який організував "спеціально запрошений" козачок "із Запоріжжя".

"Виробництво хлору до виробництва добрив не має ніякого стосунку. При цьому є два монополісти - "Дніпроазот" і Аульська хлоропереливна станція, які "тримають за горло" уряд і всю країну. У цивілізованій країні ніколи не допустили б такої ситуації, коли одна бізнес-група "тримає за горло" всю країну. І їхня вимога - ми вам не дамо хлору та води, доки ви нам не знизите ціну на газ. Знижувати ціну виробництва, впроваджувати якісь нові технології вони не хочуть", - сказав він.

О.Сергієнко зазначив, що Антимонопольний комітет абсолютно ні до чого в цій ситуації, тому що "Дніпроазот" - не природний монополіст, і в Україні немає вільного ринку рідкого хлору.

На його думку, уряд мав оголосити надзвичайний стан, примусово ввести тимчасовий менеджмент на підприємство й запустити виробництво. При цьому, за його інформацією, 3700 співробітників хочуть працювати і бояться втратити роботу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА