17:33 18.07.2018

Екіпаж судна "Норд" може повернутися до Криму через КПВВ, про що їм неодноразово повідомляли

3 хв читати
Екіпаж судна "Норд" може повернутися до Криму через КПВВ, про що їм неодноразово повідомляли

Екіпаж керченського сейнера "Норд" може безперешкодно повертатися додому до Криму, заявляє заступник прокурора прокуратури Автономної Республіки Крим Ігор Поночовний.

"Цих громадян України ніхто не утримує на материковій частині України, вони можуть безперешкодно повернутися додому на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим через КПВВ, про що їм неодноразово повідомлялося. Проте спроба працівників консульських установ країни-окупанта показати їх в російських ЗМІ як жертв, не дає морякам можливості поїхати додому", - написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

У свою чергу заступник начальника управління прокуратури Автономної Республіки Крим Єгор Ребров зазначає, що члени екіпажу "Норд" проходять у справі проти їхнього капітана Володимира Горбенка як свідки, і у правоохоронців немає до них запитань, тому вони можуть повертатися до Криму, але лише за українськими документами.

"Кримінальне провадження стосовно капітана "Норду" перебуває на стадії досудового розслідування, це пов'язано з проведенням експертиз. Екіпажу не загрожує нічого, до них правоохоронні органи ніяких претензій не мають, вони свідки. Як громадяни України вони можуть спокійно повернутися додому за своїми паспортами - чому вони цього не роблять, запитання більше до них", - заявив Є.Ребров у коментарі виданню "Крим.Реалії", оприлюдненому в середу.

При цьому він зазначив, що не може коментувати можливість обміну членів екіпажу. "Капітану оголошено про підозру в скоєнні двох кримінальних правопорушень: порушення порядку в'їзду-виїзду з тимчасово окупованої території - стаття 332-а, а також зайняття незаконним рибним промислом - стаття 249-а Кримінального кодексу України. Перша передбачає до п'яти років позбавлення волі, друга - штраф. Обмін капітана - питання не моєї компетенції. Я особисто вважаю, що громадянина України не можна видавати іншій державі", - додав Є.Ребров.

Як повідомлялося, 25 березня Державна прикордонна служба України затримала сейнер "Норд" із 10 членами екіпажу на борту.

Капітану судна В.Горбенку інкримінується ст. 332-1 Кримінального кодексу України (порушення порядку в'їзду/виїзду на окуповану територію України з метою заподіяння шкоди інтересам країни). Херсонський міський суд 6 квітня обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном до 31 травня з можливістю внесення 35,24 тис. грн застави. Адвокати внесли гроші, і 10 квітня В.Горбенка звільнили з-під варти.

Пізніше капітану було повідомлено про підозру у скоєнні ще одного злочину - за ст. 249 Кримінального кодексу України (незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом). Херсонський міський суд обрав йому запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання. На час досудового слідства В.Горбенко перебуває у родичів у Мелітополі (Запорізька обл.). 19 червня Херсонський міський суд відмовив у продовженні зобов'язання для капітана В.Горбенка не відвідувати територію АР Крим. Запобіжний захід у вигляді застави залишається чинним як безстроковий.

Іншим членам екіпажу інкримінувалася ч. 2 ст. 204 КпАП України (незаконний перетин кордону), санкція - штраф від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або до 15 діб адміністративного арешту.

4 травня 2018 року російська сторона затримала риболовецьке судно "ЯМК-0041" із українськими моряками на борту. 16 травня Федеральна служба безпеки РФ оголосила про порушення кримінальної справи стосовно капітана судна Віктора Новицького за ч. 3 ст. 256 Кримінального кодексу РФ (незаконний видобуток (вилов) водних біологічних ресурсів, скоєний особою з використанням свого службового становища). На судно "ЯМК-0041" накладено арешт.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до президента України Петра Порошенка з проханням розглянути можливість здійснення обміну членів екіпажу судна "Норд", затриманого Державною прикордонною службою України, на членів екіпажу судна "ЯМК-0041".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА