15:52 30.07.2018

Томос про надання автокефалії УПЦ ще не написано

2 хв читати

Тексту томосу про надання Українській православній церкві (УПЦ) автокефалії ще не існує, хоча проект є, стверджує автор аналітичної записки Інституту світової політики "Сценарій надання томосу Україні" Ярослав Коцюба.

"Пару місяців тому з'явилася інформація, що томос уже написано. Насправді це не так. Нам вдалося дізнатися, що він іще не написаний, його тексту ще не існує, є його проект", - розповів Я.Коцюба під час презентації аналітичної записки в понеділок у Києві.

За словами експерта, написання томосу не є великою проблемою. Він вважає, що при укладанні томосу за зразок візьмуть аналогічний документ, виданий Польській православній церкві в 1924 році.

Я.Коцюба розповів про три складові томосу - це мотиваційна частина, де буде сказано, що "територія України - це колишня територія Київської митрополії" і що Константинопольський патріархат дає свою згоду на створення в Україні автокефальної церкви.

"У другій частині документа буде розписано всі права та обов'язки новоствореної церкви, а третя частина - це підписи константинопольських архієреїв - ось із чого складатиметься цей документ - із трьох сторінок тексту", - пояснив експерт.

Він також зазначив, що процедуру узгодження надання томосу про автокефалію ніде не виписано. "Томос - це просто рішення Священного синоду Константинопольської церкви. Це офіційний документ, якій надається новій автокефальній церкві, де визначається право церкви на незалежну діяльність... Завжди томос про автокефалію надає Вселенський патріархат", - зазначив Я.Коцюба.

За його інформацією, більшість помісних церков, з якими узгодили питання надання Україні автокефалії представники Константинопольського патріархату, схвалюють таке рішення. "Залишилося, наскільки я знаю, дві (з якими необхідно погодити майбутнє рішення - ІФ) - Албанська і Чехія - Словаччина (Православна церква Чеських земель і Словаччини - ІФ)", - розповів Я.Коцюба.

Згідно з інформацією агентства "Інтерфакс-Україна", представники Константинопольського патріархату вже практично завершили узгодження надання томосу з помісними церквами, за винятком Албанської.

"Єдиним абсолютним противником сьогодні автокефалії в Україні є Російська православна церква", - наголосив Я.Коцюба.

Як повідомлялося, наприкінці травня архімандрит Української православної церкви (Московського патріархату), колишній керівник відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ (МП) Кирило (Говорун) заявив, що томос про автокефалію Української православної церкви вже написано, але процес його рецепції (сприйняття) іншими Церквами може бути тривалим.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА