12:50 31.07.2018

Стратегія інтеграції ромів в українське суспільство не реалізується і потребує оновлення

2 хв читати
Стратегія інтеграції ромів в українське суспільство не реалізується і потребує оновлення

В офісі уповноваженого Верховної Ради України з прав людини констатують, що національна стратегія інтеграції ромів не виконується, і цей документ необхідно вдосконалювати.

"Є необхідність оновити план заходів щодо реалізації цієї стратегії, який на сьогодні не виконується. Можливо, навіть треба подумати про оновлення самої стратегії: розставити пріоритети, є необхідність прописати тимчасові рамки виконання цієї стратегії", - сказав представник омбудсмена з питань партнерства з інститутами громадянського суспільства Андрій Мамалига під час круглого столу у вівторок у Києві.

На його думку, влада, по суті, не діє у разі виникнення конфліктних ситуацій навколо громад ромів у різних регіонах України.

"Держоргани не долучилися до цих процесів, не задіяли певні механізми, це врешті-решт призвело до загибелі чоловіка-рома у Львові", - сказав представник омбудсмена.

У свою чергу начальник Управління моніторингу дотримання прав людини МВС України Наталія Бородич спростувала звинувачення А.Мамалиги в бездіяльності правоохоронних органів у ситуації з конфліктами навколо стоянок ромів.

"Щодо випадку з ромами у Львові, то поліцейські прибули оперативно, керівництво також відреагувало на цей злочин. Але треба зазначити, що ось ці конфлікти з ромами деякі особи намагаються використовувати як шлях для розхитування ситуації в Україні загалом... Після цього також була низка злочинів проти ромів. Стосовно всіх випадків порушено кримінальні провадження", - сказала вона.

Н.Бородич також поінформувала, що після інциденту у Львові було посилено групи реагування, розроблено низку превентивних заходів, місцева влада активізувала роботу з жителями, а в МВС на постійній основі діє робоча група з цієї проблематики.

Присутній на заході директор Департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України Андрій Юраш наголосив на необхідності зміни стратегії.

"Під час доопрацювання стратегії треба також зробити акцент на регіональному аспекті, адже в кожному регіоні проблеми, пов'язані з ромськими громадами, дуже відрізняються, і для кожної області регіональна стратегія має бути окрема. Ми наполягали б на введенні в кожній області, де ромські громади великі, наприклад Закарпатській, Львівській, окремого чиновника в обладміністрації, відповідального за це питання", - сказав представник Мінкульту України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА