15:24 10.08.2018

Прокуратура відкрила справу у зв’язку з винесенням неправосудного рішення у справі Кернеса

4 хв читати
Прокуратура відкрила справу у зв’язку з винесенням неправосудного рішення у справі Кернеса

Прокуратура Полтавської області відкрила кримінальне провадження за фактом винесення неправосудного рішення у справі щодо міського голови Харкова Геннадія Кернеса та його охоронців Віталія Блінника та Євгена Сміцького, заявила заступник генпрокурора України Анжела Стрижевська.

"Прокуратура Полтавської області внесла відомості за цим фактом до ЄРДР за ч. 1 ст. 375 КК України (постановлення суддею неправосудного рішення)", - сказала А.Стрижевська на брифінгу в п'ятницю в Києві.

Вона висловила здивування рішенням суду, який закрив кримінальне провадження щодо Г.Кернеса та його охоронців.

"Ніхто не відмовлявся від обвинувачення", - наголосила заступник генпрокурора.

При цьому А.Стрижевська повідомила, що прокуратура подаватиме апеляційну скаргу на рішення Київського райсуду Полтави.

"Чи є рішення законним? Звичайно, ні, і ми це доводитимемо відповідними апеляційними скаргами, які наразі готуються", - сказала вона.

Вона нагадала, що суд почав розглядати справу Г.Кернеса ще в квітні 2015 року. "Чому останнім часом... суддя проігнорував клопотання сторони обвинувачення і потерпілих щодо дослідження доказів і в якомусь незрозумілому темпі почав призначати судові дебати, які по суті не було здійснено", - дивується заступник генпрокурора. За словами А.Стрижевської, прокурори не з'являлися на судові засідання "за абсолютно об'єктивних причин" - вони перебували на лікарняному.

Вона також сказала, що держобвинувачення не отримувало повідомлень про судові засідання.

Заступник генпрокурора звернула увагу на те, що на підставі рапорту прокурора, який брав участь у судовому процесі, Генпрокуратура вирішує питання про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 375 КК (встановлення суддею завідомо неправосудного рішення, що спричинило тяжкі наслідки). Згодом, як пояснила вона, перше і друге провадження об'єднають. Нині вирішується питання про доручення розслідування кримінального провадження відповідному органу досудового розслідування - Службі безпеки України, поліції.

Крім того, А.Стрижевська пояснила, що навіть у разі задоволення апеляційної скарги прокуратури на рішення справу слухатимуть із початку.

Говорячи про саме рішення, вона назвала "абсолютною маячнею" позицію суду про те, що прокурор відмовився від обвинувачення. Цей процес, за її словами, має чітку процедуру, якої не було.

Вона провела паралель зі справою про держзраду колишнього президента України Віктора Януковича. "Ми теж бачимо демарш із боку захисту в Оболонському суді, але суд не дозволяє собі нехтувати процесуальними правами і не йде до нарадчої кімнати за якихось моментів і не виносить судове рішення", - пояснила А.Стрижевська.

Як повідомлялося, раніше суддя Київського райсуду Полтави А.Антонов розцінив систематичну неявку прокурорів на дебати у справі міського голови Харкова Г.Кернеса та його охоронців В.Блінника й Є.Сміцького як відмову від обвинувачення та закрив кримінальне провадження.

"Суд постановив: кримінальне провадження за обвинуваченням Кернеса Геннадія Адольфовича,... Блінникова Віталія Дмитровича,... Сміцького Євгена Миколайовича закрити у зв'язку з відмовою сторони обвинувачення від підтримання обвинувачення у справі", - йдеться в рішенні, озвученому А.Антоновим на засіданні суду в п'ятницю.

У мотивувальній частині документа зазначається, що неявка прокурорів, потерпілих та їхніх представників на судові дебати порушує принцип змагальності сторін та принцип рівності всіх перед законом і судом. Крім того, сторона обвинувачення такою поведінкою порушує принцип поваги до людської гідності.

"Оскільки суд вичерпав можливості забезпечення участі прокурорів і потерпілих у такій важливій стадії судового процесу, як судові дебати, суд позбавлений можливості ухвалити остаточне рішення по суті обвинувачення, тому слід звернутися до можливості застосування аналогії права в кримінальному процесі", - йдеться в рішенні суду.

Проаналізувавши норми національного та міжнародного права, суд дійшов до висновку, що кримінальне провадження варто закрити.

25 січня 2014 року невідомі напали на учасників ходи на підтримку Євромайдану в Харкові. Того самого дня депутат Харківської облради Іван Варченко (ВО "Батьківщина") заявив про викрадення двох активістів Євромайдану - Олександра Кутяніна та Сергія Ряполова "після того, як вони знімали номери автомобілів "друзів Кернеса" біля готелю "Національ". Пізніше відділ зі зв'язків із громадськістю ГУ МВС України в Харківській області повідомив, що інформацію про викрадення активістів Євромайдану не підтвердили.

2 березня 2015 року Г.Кернес був повідомлений про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.ч. 2, 3 ст. 27 ч. 2 ст. 127 (катування), ч.ч. 2, 3 ст. 27 ч. 1 ст. 129 (погроза вбивством) КК України та про завершення досудового розслідування.

Його охоронцям було пред'явлено підозру за ч.2 ст.146, ч.2 ст.127, ч.1 ст.129 КК України.

26 березня 2015 року Генеральна прокуратура передала до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо Г Кернеса та двох його охоронців.

2 квітня 2015 року ВССУ оголосив резолютивну частину постанови про перенесення розгляду справи Г.Кернеса з Дзержинського райсуду Харкова до Київського райсуду Полтави.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА