13:28 13.08.2018

Україна запропонує партнерам сформувати за аналогом "списку Магнітського" санкційний список осіб, причетних до порушень прав українців у РФ, - Петренко

3 хв читати
Україна запропонує партнерам сформувати за аналогом "списку Магнітського" санкційний список осіб, причетних до порушень прав українців у РФ, - Петренко

Україна наполягатиме на невідкладному розгляді ЄСПЛ позову до РФ щодо політв'язнів - українців і розраховує, що сам факт подання позову стане підставою для застосування додаткових персональних санкцій проти причетних до порушень прав українців з боку міжнародних партнерів, заявляє міністр юстиції країни Павло Петренко.

"У міру надходження нової інформації щодо кожного українця, який потрапив незаконно в російську правоохоронну систему, ми доповнюватимемо (подану до ЄСПЛ комплексну - ІФ) заяву, і наша мета - це отримання рішення ЄСПЛ, в якому буде констатовано порушення всіх зазначених норм конвенцій і зобов'язання РФ звільнити українців і повернути їх на територію України", - сказав він у понеділок на брифінгу в Києві.

За словами міністра, безпрецедентність поданої до ЄСПЛ заяви полягає в тому, що Україна має намір довести "відсутність будь-яких ознак правової системи проти українців".

"Українців ... фактично переслідують у РФ за ознаками національності, за ознаками віросповідання ... за ознаками їхніх політичних або суспільних поглядів", - зазначив П.Петренко.

Він наголосив: "Дуже багато роботи наразі провадиться на рівні дипломатичної комунікації з державою-агресором, але це перший юридичний документ ... проти РФ, який описує ці масові порушення прав людини, що допускаються проти українських політв'язнів на території РФ, з конкретними прізвищами причетних до цього російських чиновників, зокрема й високопоставлених. Це дає нам аргумент перед нашими міжнародними партнерами щодо застосування додаткових санкцій, персональних, проти всього керівництва РФ, яке причетне до цих політично мотивованих переслідувань".

У зв'язку з цим глава Мін'юсту зазначив, що українська сторона має намір звернутися до міжнародних партнерів із пропозицією скласти окремий санкційний список осіб, причетних до викрадення, позбавлення волі й катувань українських громадян-політв'язнів на території РФ за аналогією зі "списком Магнітського".

"Ми звертатимемося до наших міжнародних партнерів із пропозицією сформувати окремий санкційний список за аналогом "списку Магнітського", в якому буде фактично перелік осіб, причетних до викрадення, позбавлення волі, катувань українських громадян-політв'язнів на території РФ", - зазначив П.Петренко.

Він також додав, що в Києві сподіваються на оперативний розгляд поданого позову в ЄСПЛ.

"З моменту, коли подано цей позов, ми розраховуємо на те, що ЄСПЛ досить оперативно розглядатиме цю справу. Звертатимемося, щоб цю справу було визначено як пріоритетну", - сказав міністр юстиції України.

Як повідомлялося, 10 серпня Україна подала позов до Європейського суду з прав людини проти Росії через порушення Москвою прав українських політв'язнів. Заступник міністра юстиції України, уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина повідомив, що в поданій заяві 130 сторінок. До неї також додається близько 3 тис. сторінок доповнень, у яких описано порушення стосовно 71 політв'язня-українця.

За словами І.Ліщини, уряд України заявляє про системні порушення з боку Російської Федерації Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а саме: ст. 3 (заборона катування і поводження, що принижує гідність); ст. 5 (право на свободу й особисту недоторканність); ст. 6 (справедливий суд); ст. 8 (повага до приватного та сімейного життя); ст. 10 (свобода вираження); ст. 13 (ефективний засіб захисту); ст. 18 (заборона використання дозволених Конвенцією обмежень прав для цілей інших, ніж ті, для яких вони були встановленя) стосовно своїх громадян, яких "Росія переслідує з політичних мотивів".

"Щодо Клиха, Балуха, Куку та Литвинова додатково подано заяви за Правилом 39 про надання належного медичного забезпечення та інформації про стан здоров'я", - поінформував заступник міністра.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог завдав ракетного удару по інфраструктурі Шостки Сумської області – ОВА

У Дніпровському районі внаслідок обстрілу РФ загинув чоловік - ОВА

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА