14:06 13.08.2018

Петренко розраховує, що ЄСПЛ почне розглядати позови України щодо Донбасу та Криму наприкінці цього – на початку наступного року

2 хв читати
Петренко розраховує, що ЄСПЛ почне розглядати позови України щодо Донбасу та Криму наприкінці цього – на початку наступного року

Міністр юстиції України Павло Петренко сподівається, що Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) розпочне розгляд позовів стосовно Криму та Донбасу наприкінці цього року або на початку наступного.

Журналістам у понеділок у Києві він нагадав, що два подані Україною міжнародні позови до РФ стосуються подій у Криму, ще два - подій на Донбасі, п'ята заява стосується викрадення українських дітей.

"Суд попередньо об'єднав наші п'ять заяв у три справи, тобто є одна велика справа щодо Криму, яка об'єднує дві наші заяви; є одна велика справа стосовно Донбасу, яка об'єднує ще дві наші заяви; й окрема справа щодо дітей, яких викрали й потім повернули на територію України. Стосовно Криму й Донбасу суд офіційно підтвердив, що справи передано на розгляд Великої палати. Ми очікуємо від Великої палати інформації про перші засідання щодо цих справ - і щодо Криму, і щодо Донбасу", - зазначив він.

П.Петренко наголосив, що Україна подала цілком вичерпну юридичну позицію і матеріали у цих справах.

Він пояснив, що ЄСПЛ має визначитися з процесуальним графіком слухань.

Відповідаючи на запитання про те, коли орієнтовно можуть розпочатися слухання, міністр сказав: "Ми дуже розраховуємо, що слухання розпочнуться хоча б до кінця цього року, максимум - на початку наступного".

Після цього, як пояснив міністр, суд має дослідити величезний масив доказів у режимі судових засідань і допитати всіх свідків. "Не виключено, що держава-агресор намагатиметься у певний спосіб відсутність своєї правової позиції прикривати якимись показаннями, тому вони, можливо, подадуть якийсь список осіб, котрих, як вони вважають, треба допитати. Тож це досить тривалий процес", - підсумував П.Петренко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА