18:25 15.08.2018

Суд дозволив затримати екс-главу Апеляційного суду Криму, якого раніше оголосили у розшук

3 хв читати
Суд дозволив затримати екс-главу Апеляційного суду Криму, якого раніше оголосили у розшук

 Голосіївський районний суд Києва дозволив затримати екс-главу Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерія Чорнобука, який перебуває у розшуку, для його приводу до суду та участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді арешту.

"Постановою слідчого судді Голосіївського суду Києва надано дозвіл на затримання з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою", - повідомила прес-служба прокуратури АРК про розшукуваного В.Чорнобука.

На сайті МВС України в розділі "Особи, які переховуються від органів влади" в профілі В.Чорнобука ззаначено дату його зникнення - 11 липень 2018 року, м. Дніпро. Його розшукують за підозрою в державній зраді (ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України). Щодо обрання запобіжного заходу зазначається: "постанова суду про дозвіл на затримання з метою приводу".

Як повідомлялося, 11 липня правоохоронці провели обшуки в приміщенні, де живе В.Чорнобук, того ж дня йому повідомили про підозру у вчиненні державної зради за ч. 1 ст. 111 КК України (документ вручили родичу). У Генпрокуратурі стверджують, що В.Чорнобук здійснював підривну діяльність: допомагав РФ і її представникам у переході судів АР Крим на здійснення правосуддя на підставі законодавства держави-агресора.

Під час досудового розслідування скоєння суддями кримських судів державної зради встановлено, що 24 березня 2014 року В.Чорнобук "під час інтерв'ю висловлювався щодо переходу роботи суддів на застосування російського законодавства, в подальшому читав суддям лекції з відповідної тематики".

"Постановою слідчого була проведено лінгвістичну експертизу, метою якої було визначення наявності у висловлюваннях В.Чорнобука публічних закликів до умисних дій, вчинених з метою зміни меж України, державного кордону України, і до насильницької зміни конституційного ладу тощо. Відповідно з висновків судового експерта від 10.03.2016 у висловлюваннях В.Чорнобука закликів до таких дій не встановлено", - наголошується в документі.

19 липня прес-секретар прокуратури АРК Тетяна Тихончик повідомила, що В.Чорнобук переховується від слідства на території України, тому його було оголошено в державний розшук.

Після анексії Криму наприкінці березня 2014 року В.Чорнобук полишив півострів і перейшов на роботу до м.Дніпро, а самопроголошена "Держрада Республіки Крим" внесла його до списку осіб, яким заборонено в'їзд до Криму. Пізніше зі списку було вилучено низку народних депутатів Верховної Ради VII скликання фракції Партії регіонів, груп "Економічний розвиток" і "Суверенна європейська Україна", але В.Чорнобук в списку залишався.

В.Чорнобук був звільнений 29 вересня 2016 року з посади судді Апеляційного суду Дніпропетровської області за порушення присяги після того, як відповідне подання внесла до Верховної Ради Вища рада юстиції. Однак Генпрокуратура України не знайшла в заявах судді ознак складу злочину за статтею про держзраду, про що було надано відповідь за підписом заступника генпрокурора Анатолія Матіоса на запит народного депутата Сергія Лещенка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА