15:54 16.08.2018

Більшість жителів українських міст-мільйонників вважає себе патріотами

2 хв читати
Більшість жителів українських міст-мільйонників вважає себе патріотами

Більшість жителів українських міст із населенням понад 1 млн людей вважає себе патріотами і пишається, що вони українці, а у святкування Дня Незалежності вкладає сенс незалежності від будь-якої держави і данину традиції.

Про це свідчать дані опитування "Громадська думка в містах-мільйонниках: електоральні орієнтації та настрої напередодні Дня Незалежності України", проведеного Центром "Соціальний моніторинг" та Українським інститутом соціальних досліджень ім. О.Яременка спільно з Інститутом аналізу та прогнозування за підтримки Київського прес-клубу.

Відповідаючи на запитання про те, чи вважаєте ви себе патріотом України, 86% опитаних львів'ян, 64% одеситів і 62% харків'ян відповіли ствердно. Пишаються тим, що є громадянами України, згідно з опитуванням, 85% жителів Львова, 68% респондентів з Одеси і 65% із Харкова. Зовсім не пишаються тим, що вони українці, лише 2% опитаних львів'ян, 8% респондентів із Харкова та 10% опитаних в Одесі.

Згідно з опитуванням, більше громадянином України, ніж жителем свого міста вважають себе львів'яни (59% і 26% відповідно), водночас харків'яни та одесити більше сприймають себе як жителя свого міста, ніж українця (45% і 39% відповідно в Харкові та 43% і 38% відповідно в Одесі).

Відповідаючи на запитання, який сенс вкладають у святкування Дня Незалежності, жителі міст-мільйонників відповіли, що це незалежність від будь-якої держави: 39% респондентів у Львові, 40% опитаних в Одесі та 31% опитаних харків'ян. Як данину традиції вбачають сенс святкування Дня Незалежності 17% львів'ян, 32% одеситів і 39% опитаних жителів Харкова.

Згодні з тим, що немає необхідності шукати глибокий сенс у святкуванні Дня Незалежності, 38% опитаних львів'ян, 48% одеситів і 59% харків'ян. Водночас не згодні з цим твердженням 57% респондентів зі Львова, 44% з Одеси та 28% з Харкова.

Найкращим варіантом державного устрою для України в сьогоднішній ситуації вважають унітарну державу з єдиною вертикаллю влади 80% опитаних львів'ян і по 46% в Одесі та Харкові. Федеративною державою, в якій регіони отримують гарантовану центральною владою можливість вибирати, бачать Україну 8% опитаних у Львові, 44% респондентів із Одеси та 28% із Харкова.

Опитано було по 600 респондентів в Одесі та Львові і 800 у Харкові віком від 18 років і старше. Опитування проводилося з 8 по 13 серпня 2018 року методом особистого інтерв'ю, похибка вибірки становить +/-4,5%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА