18:41 22.08.2018

Рівень тіньової економіки в Україні в I кв. знизився до 33% ВВП

3 хв читати
Рівень тіньової економіки в Україні в I кв. знизився до 33% ВВП

Рівень тіньової економіки в Україні в першому кварталі 2018 року знизився на 4 відсоткові пункти порівняно з аналогічним періодом 2017 року - до 33% ВВП, свідчить оприлюднений у середу Міністерством економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) звіт про загальні тенденції тіньової економіки в Україні.

"Усі методи, з використанням яких оцінюється рівень тіньової економіки, продемонстрували скорочення рівня порівняно з першим кварталом 2017 року", - йдеться в документі.

Як зазначає МЕРТ, детінізація економіки в першому кварталі цього року стала результатом збереження головних ознак макроекономічної стабільності та позитивних економічних тенденцій в умовах політики збільшення внутрішнього попиту, серед сприятливих чинників також зміцнення інвестиційної складової економічного зростання і продовження реформування економіки.

Однак динаміка детінізації стримується такими невирішеними проблемами, як значні виклики стабільності фінансової системи країни та наявність непідконтрольних територій, ідеться у звіті міністерства.

Найбільший рівень тіньової економіки традиційно виявив метод "витрати населення - роздрібний товарообіг" - 48% ВВП, хоча це на 5 в. п. менше за показник аналогічного періоду минулого року. МЕРТ пояснює це зростанням обсягів продажу населенню споживчих товарів у легальному секторі більшими темпами (на 23,2% порівняно з обсягом у першому кварталі 2017 року), ніж зростання обсягу скоригованих грошових витрат на придбання споживчих товарів (18,6%), зазначається у звіті.

Скорочення тіньової економіки за цим методом продовжує тенденцію 2017 року. На думку міністерства, її посилили такі чинники, як підвищення реальної заробітної плати та пенсій. "В умовах стриманої цінової динаміки дію цих стимулювальних чинників підживлювало зростання споживчого попиту населення, при задоволенні якого перевага надавалася переважно суб'єктам господарювання роздрібної торгівлі в легальному сегменті", - пояснює МЕРТ.

При цьому вдосконалений метод "витрати населення - роздрібний товарообіг" продемонстрував скорочення тіньової економіки на 3 в. п. - до 57% від ВВП, уточнює міністерство.

Електричний метод показав скорочення рівня тіньової економіки на 2 в. п. - до 29% офіційного обсягу ВВП, а монетарний - на 1 в. п. - до 25% ВВП, свідчить звіт МЕРТ.

Обсяг реального ВВП у першому кварталі поточного року зріс на 3,1% порівняно з аналогічним періодом минулого року, тоді як зростання обсягу внутрішнього споживання електроенергії, за винятком споживання для комунально-побутових потреб, зберігав повільніші темпи - 2,1%, пояснює МЕРТ.

Водночас удосконалений Мінекономрозвитку монетарний метод зафіксував збільшення рівня тіньової економіки на 1 в. п. до 38% від обсягу офіційного ВВП. З огляду на збільшення обсягу залишків готівки поза депозитними корпораціями така оцінка за цим методом є більш адекватною, йдеться у звіті.

За методом збитковості підприємств рівень тіньової економки скоротився на 4 в. п. до 24% від ВВП. Це відбувалося на тлі сприятливої зовнішньої кон'юнктури для товарів вітчизняного експорту та відновлення ревальваційних тенденцій на валютному ринку, зазначають у Мінекономрозвитку.

Серед стримувальних чинників детінізації в цьому сегменті розрахунків МЕРТ називає транспортні обмеження для вантажів і низьку пропускну спроможність транспортної інфраструктури "Укрзалізниці". Це зумовило погіршення результатів для підприємств за зовнішньоекономічною діяльністю (ЗЕД) "Транспорт, складське господарство, поштова та кур'єрська діяльність".

Як зазначається у звіті, найкращу динаміку щодо зменшення рівня тіньового сегмента за цим методом показала переробна промисловість - 9 в. п. порівняно з першим кварталом 2017 року, добувна - 7 в. п., у сфері операцій із нерухомістю - 7 в. п., оптової та роздрібної торгівлі - 5 в. п., будівництві - 5 в. п., сільському, лісовому та рибному господарстві - 1 в. п. В інших сферах із цього сегмента розрахунків МЕРТ зафіксував збільшення рівня "тіні". Найсуттєвіше збільшення тіньового сектора економіки спостерігалося за ЗЕД "Фінансова страхова діяльність" - на 5 в. п.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА