11:57 24.08.2018

Парад військ на честь Дня Незалежності України відбувся в Києві

3 хв читати
Парад військ на честь Дня Незалежності України відбувся в Києві

Військовий парад у центрі Києва, приурочений до 27-річчя незалежності України і століття відродження української державності, став наймасштабнішим за останні роки.

У ньому взяли участь 4,5 тис. українських військовослужбовців, 250 одиниць військової техніки, зокрема нові зразки озброєння і техніки, які вже прийняті на озброєння і ті, які проходять державні випробування. Також у параді вперше за останні роки брала участь армійська авіація.

Перед парадом після урочистого підняття Державного Прапора була проголошена урочиста молитва за українське військо.

Нововведенням цього параду стала зміна звернення міністра оборони до військовослужбовців та їхній відгук на нього. Змінилися радянські вітання військових із "Здрастуйте, товариші!" - "Здоров'я бажаємо!" на "Слава Україні!" - "Героям слава!". Після вітання військовослужбовці відповідають "Слава!".

Перед урочистим проходженням піших і моторизованих колон відбулося вручення бойових прапорів військовим частинам, які беруть участь у бойових діях на сході України. Їм присвоїли імена видатних полководців України. Вручали прапори командирам військових частин президент України - Верховний головнокомандувач ЗСУ Петро Порошенко, міністр оборони Степан Полторак і головнокомандувач ЗСУ Віктор Муженко.

Прапори, зокрема, було вручено 93-й окремій механізованій бригаді, 56-й окремій мотопіхотній бригаді, 55-й окремій артилерійській бригаді, 15-й бригаді транспортної авіації, 3-му окремому полку спеціального призначення, 21-й окремій бригаді охорони громадського порядку Нацгвардії, 30-й окремій механізованій бригаді та 3-му загону прикордонних військ.

Загалом пішою колоною пройшли 24 зведені парадні розрахунки. Від Збройних сил України в параді взяли участь представники Сухопутних військ, Військово-Морських сил, Повітряних сил України, Сил спеціальних операцій, розвідників, десантно-штурмових військ.

Хрещатиком у складі окремої "коробки" пройшли курсантки Військового інституту Київського національного університету ім. Т.Шевченка та Військового інституту телекомунікації і інформатизації ім. Героїв Крут.

Окрім бійців і курсантів ЗСУ в парадній колоні пройшли військовослужбовці Національної гвардії України, МВС, СБУ, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної прикордонної служби України і понад два десятки військових оркестрів. Також уперше окремою зведеною "коробкою" в параді взяли участь жінки-військовослужбовці.

Окремою парадною "коробкою" пройшли ветерани антитерористичної операції на Донбасі.

Також у параді взяли участь 18 іноземних делегацій із різних країн світу, зокрема парадні розрахунки підрозділів із Великої Британії, США, Канади, Литви, Естонії, Польщі, Румунії, Молдови та прапорні групи з Грузії, Латвії, Данії, Польщі а також, прапороносна група багатонаціональної бригади "ЛитПолУкрбриг".

У складі механізованої колони головною вулицею України проїхала і техніка, яка вже перебуває на озброєнні Збройних сил, і зразки, які лише проходять випробування. Зокрема, в параді було представлено 40 одиниць важкої броньованої техніки, понад 100 одиниць автомобільної техніки і БТР, 30 одиниць артилерійських систем і 30 ракетних комплексів. Також були представлені переносні протитанкові ракетні комплекси, зокрема поставлені із США комплекси ПТРК Javelin, які були розміщені на автомобілях.

Очолив танкову колону ОБТ Т- 84-120 "Ятаган" з гарматою калібру 120 мм. Хрещатиком також проїхали модернізовані танки Т-64БВ.

Серед новітньої військової техніки публіці була представлена самохідна артилерійська установка (САУ) "Богдана", яка ще лише проходить держвипробування. Гаубиця може вражати ціль на відстані до 60 кілометрів і має натовський калібр 155 мм.

Також у механізованій колоні проїхали бойова машина піхоти БМП-2, бронетранспортери БТР-3ДА, БТР-70 ДІ, протитанкові гармати "Рапіра" і "МСТА-Б", батареї САУ "Гвоздика", "Акація", "Піон", оперативно-технічні ракетні комплекси "Сапсан" і "Точка-У", комплекс автоматизованого управління артилерійською батареєю та артилерійським дивізіоном "Оболонь-А", реактивні системи залпового вогню "Град", "Верба" і "Ураган", "Вільха" зенітно-ракетна гармата "Тунгуска", зенітно-ракетний комплекс "ТОР", самохідні вогневі установки "Бук-М1", зенітно-ракетний комплекс С-300. Глядачі побачили тактичні броньовані колісні машини "Дозор-Б" і "Козак-2", санітарні автомобілі "Гамві" і "Богдан", а також встановлені на них авіаційні безпілотні комплекси "Фурія", "Лелека" і ПД-1.

Під час параду над Хрещатиком пролетіли 29 винищувачів, штурмовиків, транспортних літаків і вертольотів.

Тисячі киян і гостей столиці були свідками урочистостей на Хрещатику.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

Бельгія може поставити Україні літаки F-16 цього року

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА