11:22 30.08.2018

Судно РФ "Механік Погодін", заблоковане в порту Херсона, не фігурує у справах прокуратури АРК

3 хв читати

У прокуратурі Автономної Республіки Крим наголошують, що російське судно "Механік Погодін", яке заблоковане в порту Херсона й перебуває під санкціями, не є фігурантом кримінальних проваджень, у яких прокуратура АРК здійснює процесуальне керівництво або підтримує публічне обвинувачення.

"Станом на момент розгляду цього запиту в кримінальних провадженнях, у яких прокуратура Автономної Республіки Крим здійснює процесуальне керівництво або підтримує публічне обвинувачення, судно "Механік Погодін" не фігурує", - йдеться у відповіді на запит агентства "Інтерфакс-Україна", підписаній прокурором прокуратури АРК Вікторією Мозговою, щодо наявності претензій українських правоохоронців до екіпажу російського судна "Механік Погодін" і перебування судна під санкціями.

За словами прокурора, застосування, скасування та внесення змін до санкції, відповідно до закону України від 14 серпня 2014 року "Про санкції", не належать до компетенції органів прокуратури.

"Згідно зі ст. 5 цього закону, пропозиції про застосування, скасування та внесення змін до санкції виносить на розгляд Ради національної безпеки та оборони України Верховна Рада, президент України, Кабінет Міністрів, Національний банк України та Служба безпеки України", - наголосила В.Мозгова.

Як повідомлялося, 10 серпня Управління СБУ в АРК виявило в Херсонському морському торговельному порту судно російської компанії, яка перебуває під санкціями Ради національної безпеки та оборони України (РНБО).

11 серпня уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова попросила українську колегу Людмилу Денісову з'ясувати подробиці можливого арешту в Херсоні російського судна "Механік Погодін", а також заявила про намір зустрітися з екіпажем у разі згоди влади України.

У свою чергу уповноважений Верховної Ради з прав людини Л.Денісова повідомила, що, згідно з інформацією, яка надійшла до неї від Служби безпеки та Прикордонної служби України, вони не мають жодних претензій до членів екіпажу російського судна "Механік Погодін". Водночас український омбудсмен зазначила, що, незважаючи на відсутність обмежень у пересуванні моряків, вони нікуди не виходять і залишаються на судні. "Під санкціями судно й майно, яке, за попередніми даними, належить компанії ВЕБ "Лізинг", внесеній до санкційного списку 26 липня 2018 року. Суд відбудеться в понеділок", - додала Л.Денісова.

У компанії "В.Ф.Танкер", що є оператором судна, висловили побоювання щодо можливості силового захоплення танкера: "Екіпаж судна "Механік Погодін" побоюється силового захоплення. ... екіпаж судна "Механік Погодін" і вантаж залишаються заблокованими в порту Херсона. Капітан судна не може отримати дозвіл залишити порт, вивантаження дизельного пального заборонене, а портова влада не може надати перелік претензій до судна або судновласника".

18 серпня перший заступник постійного представника президента України в Автономній Республіці Крим Ізет Гданов повідомив, що російське судно "Механік Погодін", внесене до українського санкційного списку і розташоване в порту Херсона, заблоковано там на три роки: "10 серпня актив цієї компанії, а саме судна "Механік Погодін", було заблоковано на три роки в порту міста Херсона".

25 серпня стало відомо, що представники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ і компанії-судновласника "В.Ф.Танкер" відвідали екіпаж танкера "Механік Погодін" у порту Херсона. Делегація ОБСЄ змогла поставити екіпажу запитання про здоров'я та умови життя.

"Команда почувається добре, екіпаж забезпечений усіма необхідними продуктами харчування і медикаментами, моряки мають можливість залишати в разі необхідності судно, а також у будь-який час зв'язуватися з родичами та близькими. Танкер повністю готовий до відплиття і розташований біля причалу в очікуванні дозволу на відхід", - сказано в повідомленні на сайті судновласника.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль обговорив із главою МЗС Латвії євроінтеграцію України та конфіскацію російських активів

Заяви представників Білорусі про терористів, які нібито перебувають в українських лікарнях, є ІПСО – коментар СБУ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

Інформатора воєнної розвідки РФ, який шпигував за артилерією ЗСУ, засуджено до 11 років в'язниці

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА