12:48 18.08.2021

Прокуратура АРК направила до МКС докази незаконного переміщення ув'язнених із Криму

2 хв читати
Прокуратура АРК направила до МКС докази незаконного переміщення ув'язнених із Криму

Прокуратура Автономної Республіки Крим і Севастополя направила до Міжнародного кримінального суду (МКС) чергові докази військових злочинів РФ - незаконного переміщення ув'язнених, які відбувають покарання в Криму.

"Це вже одинадцяте інформаційне повідомлення, яке направлено до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду. Воно є черговим підтвердженням співпраці прокуратури автономії та Офісу генерального прокурора з неурядовими організаціями - Українською Гельсінською спілкою та Регіональним центром прав людини", - сказав у середу на брифінгу в Києві керівник прокуратури АРК Ігор Поночовний.

За його словами, направлення інформаційного повідомлення до МКС є "логічним продовженням двох інформаційних повідомлень, які направлялися в 2016 і в 2017 роках". "Попередні повідомлення стосувалися 189 ув'язнених, переміщених із території АРК і Севастополя на територію РФ. У цьому інформаційному повідомленні ми встановили додатково 275 нових жертв такого переміщення", - пояснив прокурор Криму.

Поночовний уточнив, що ці дані отримано під час досудового розслідування кримінального провадження за ст.438 КК - порушення законів і звичаїв війни. Наразі встановлено 464 громадян України, які незаконно переміщені з Криму й відбувають покарання на материковій території РФ.

Керівник прокуратури АРК зазначив, що в інформаційному повідомленні дії РФ кваліфікуються за ст.8 Римського статуту - незаконна депортація, переміщення населення окупованих територій за межі цих територій.

Також, за його словами, в повідомленні йдеться про можливість розгляду цього злочину як злочину проти людяності відповідно до ст.7 Римського статуту. "Але в цьому контексті є застереження, оскільки правоохоронні органи України на практиці не можуть ініціювати розгляду злочину проти людяності, тому що є певна прогалина в національному законодавстві", - додав він.

"Ми стверджуємо (в інформаційному повідомленні в МКС - ІФ), що уряд РФ продовжує систематично чинити незаконне та примусове переміщення ув'язнених громадян України з окупованої території АР Крим та м.Севастополя на територію РФ, тобто, для МКС важливим контекстом є масштабність і систематичність таких порушень. Зазначене повідомлення підтверджує цей контекст", - резюмував Поночовний.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали 31 ракетного і 46 авіаційних ударів по території України

За добу на лінії фронту відбулося 71 бойове зіткнення

Через ворожий обстріл у Дніпропетровській області поранено троє людей

Голову Броварської райадміністрації, який вчинив резонансну ДТП, звільнено з посади

Росіяни продовжили завдавати ударів по південних регіонах України, є загиблі та постраждалі

Росіянам вдалося прорватися і закріпитися в частині Очеретиного - ОСУВ "Хортиця"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА