13:15 01.09.2018

І.Геращенко просить Сайдіка і Фріша звернутися до представників ОРДО стосовно розблокування роботи КПВВ

3 хв читати
І.Геращенко просить Сайдіка і Фріша звернутися до представників ОРДО стосовно розблокування роботи КПВВ

Перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко направила листи координаторам ОБСЄ в ТКГ, в яких просить звернутися до представників ОРДО для розблокування роботи контрольних пунктів в'їзду/виїзду (КПВВ) у Донецькій області після вбивства глави "ДНР" Олександра Захарченка.

"Я вже спрямувала листи на координаторів ОБСЄ в ТКГ і гуманітарній підгрупі М.Сайдіка і Т.Фріша з проханням негайно звернутися до представників ОРДО – розблокувати роботу КПВВ, також я спрямувала листи до представництва МКЧХ в Україні з проханням негайно вимагати доступу до тюрем в окупованому Донбасі, де зараз масово катують людей", – написала вона на своїй сторінці в Фейсбуці в суботу.

І.Геращенко зазначила, що отримала тривожну інформацію з окупованої частини Донбасу про масові затримання і арешти громадян, а також про те, що бойовики заблокували роботу КПВВ у Донецькій області – "нікого не випускають з території окупації", а Донецьк взято в кільце.

За її словами, це лише поглиблює глибоку гуманітарну кризу на окупованій території, оскільки літні люди не можуть виїхати за пенсіями, діти і студенти – у свої навчальні заклади.

Представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ також наголосила, що відповідальність за ситуацію з безпекою і гуманітарну ситуацію на Донбасі несе РФ, чиї пропагандисти були на місці вибуху і загибелі О.Захарченка першими, буквально через кілька хвилин. "Ця територія нашпигована російськими військовими та фсбшниками, які планують там свої спецоперації. У Солсбері вони труять, в Донецьку – підривають", – додала вона.

За словами І.Геращенко, Україна хоче бачити всіх ватажків бойовиків та їхніх кураторів з РФ на відкритому суді в Гаазі, проте Росія зачищає свідків своїх злочинів, знищує тих, хто багато знає. "Вже 9 місяців ні слуху ні духу від ще одного бойовика – Плотницького, доля його невідома. Іншого свідка злочинів Путіна ФСБ зачистила в більш радикальний спосіб. Ми очікуємо від СММ ОБСЄ, які днями фіксували чергові колони, що переганяли з території РФ на окупований Донбас, "гумконвої" зі зброєю, більш детальної інформаціі – що ж відбулося в Донецьку", – підсумувала вона.

Як повідомлялося, А. Захарченко отримав смертельне поранення під час вибуху в кафе "Сепар" у центрі Донецька увечері 31 серпня. За даними російських ЗМІ, ще одна людина загинула, кілька дістали поранень.

У Службі безпеки України заявили, що за вибухом стоять або самі бойовики, або російські спецслужби.

На КПВВ в межах Донецької області рух громадян відбувається лише в напрямку тимчасово окупованої території, у зворотному напрямку відзначається відсутність пересування людей і транспортних засобів. За словами громадян, які прямували через лінію розмежування на тимчасово окуповану територію України і повернулися на КПВВ, російсько-окупаційні війська здійснюють пропуск тільки в напрямку ОРДО і повністю відмовляють у виїзді на територію, підконтрольну українській владі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Донеччині за минулий день через обстріли поранені семеро жителів - ОВА

Кількість постраждалих унаслідок нічного обстрілу Харкова зросла до шести осіб

РФ вивела в Азовське море один бойовий корабель, у Середземному чергують три носії "Калібрів" - ВМС ЗСУ

Унаслідок нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено ЛЕП, без світла залишилася частина абонентів

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів один загиблий і п'ять поранених

Окупанти за добу понад 400 разів обстріляли Запорізьку область, застосувавши артилерію і 147 БПЛА

Сили оборони за добу ліквідували 880 окупантів та 43 артсистеми противника

Авіація Сил оборони за добу атакувала 17 районів скупчення сил РФ

На фронті за добу було понад 100 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку ЗС України відбили 24 атаки

Війська РФ за добу завдали по Україні п’ять ракетних і 77 авіаударів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА