20:37 04.09.2018

На підконтрольній частині України людям нічого не загрожує через ситуацію з кримським "Титаном"

3 хв читати
На підконтрольній частині України людям нічого не загрожує через ситуацію з кримським "Титаном"

Міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ) Вадим Черниш заявляє, що людям, які проживають поблизу адміністративної межі з Кримом, нічого не загрожує через ситуацію з великим хімзаводом із виробництва двоокису титану - філії ТОВ "Титанові інвестиції" в м. Армянську.

"Уже відбулося одне засідання комісії з техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій у Херсонській області. Комісія не вбачає зараз за всіма ознаками, що є перевищення за показниками. Це означає, що нічого не загрожує людям, щоб їх треба було відселяти або евакуювати", - повідомив він агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

За словами міністра, на підконтрольній Україні території, яка найбільш наближена до окупованого півострова, кілька державних служб узяли проби води, ґрунту і повітря. Для того щоб ретельно зробити усі необхідні аналізи, знадобиться деякий час, після чого громадськість буде додатково поінформовано.

Водночас В.Черниш повідомив, що одна з речовин, яку було виявлено, - це сірчистий ангідрид. Він уточнив, що наявність такої речовини в повітрі небезпечна лише за певних концентрацій.

"Газоаналізатори, які має Державна прикордонна служба, показали, що дійсно така речовина була в повітрі, але максимально допустимі концентрації в Херсонській області не було перевищено", - наголосив він.

Водночас міністр зазначив, що Україна об'єктивно не володіє всією інформацією про ситуацію на окупованій території, але за всіма ознаками передбачається, що окупаційна влада півострова приховала від населення реальні показники.

"Коли йдеться, з одного боку, про безпеку людей, а з іншого боку, про можливість отримання надприбутку, державі-агресору абсолютно байдужі люди, хоча РФ "на словах" демонструє бажання піклуватися про них. При цьому окупаційна влада закриває будь-яку інформацію, не реагує протягом тижня, а потім говорить, що немає загроз, водночас пропонуючи оздоровити людей у санаторіях".

Крім того, В.Черниш додав, що для того, щоб чітко бачити загалом ситуацію в динаміці, необхідно організувати постійний моніторинг.

Водночас він наголосив, що наразі всі процеси, пов'язані з цією ситуацією, перебувають під контролем.

"Зараз так звана окупаційна адміністрація намагається перевести дискусію у бік того, що нібито в нинішній ситуації винна Україна. Україна в цьому абсолютно не винна, абсолютно. Це просто бажання на когось перекинути свої помилки і бездіяльність", - заявив глава МінТОТ.

Він наголосив, що експлуатація підприємства і допуск до такої експлуатації лежить виключно на керівництві підприємства та на окупаційній владі. "У 2016 році щодо цього підприємства прокуратура АР Крим порушила кримінальну справу, зокрема через те, що порушувалося екологічне законодавство і було небезпечне поводження з відходами", - повідомив В.Черниш.

Міністр додав, що прокуратура продовжить розслідування, беручи до уваги всі нові факти, пов'язані з "Кримським "Титаном".

Крім того, за його словами Україна має намір звернутися до міжнародних організацій у зв'язку з ситуацією, що склалася.

"Буде відповідне звернення до ОБСЄ, я думаю, найближчим часом. Також я думаю, що Міністерство закордонних справ ініціює відповідні звернення до міжнародних організацій", - повідомив В.Черниш.

Як повідомлялося, роботу "Кримського "Титану" буде зупинено на два тижні через перевищення ГДК сірчистого ангідриду на півночі півострова.

ТОВ "Титанові інвестиції" (Москва) зареєстроване в червні 2014 року. Влітку того самого року йому було передано в довгострокову оренду майно заводу "Кримський титан" (Армянськ, Крим). Тепер це підприємство називається "Армянська філія ТОВ "Титанові інвестиції".

За даними ЄДРЮО, ТОВ "Титанові інвестиції" належить кіпрській Letan Investments Limited, яка відома також як засновник холдингової компанії українського бізнесмена Дмитра Фірташа Group DF International GmbH (Австрія).

При цьому в 2014 році українське ПрАТ "Кримський титан" було перереєстровано з Армянська в Київ, потім Group DF перейменувала його на Ukrainian Chemical Products.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

Бельгія може поставити Україні літаки F-16 цього року

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

Втрати ЧАЕС унаслідок російської окупації сягнули 3 млрд грн - міністр Стрілець

Українська авіація за добу завдала ударів по 11 місцях скупчення окупантів

Умєров: На "Рамштайн-21" Україна закликала партнерів надати необхідне озброєння та обговорила питання логістики

Окупанти за добу завдали одного ракетного та 67 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА