09:47 05.09.2018

Прикордонникам, які чергують на адмінкордоні з Кримом, видали спецзахист через хімічні викиди на окупованому півострові

3 хв читати
Прикордонникам, які чергують на адмінкордоні з Кримом, видали спецзахист через хімічні викиди на окупованому півострові

Робота Херсонського загону Держприкордонслужби України скоригована в зв'язку з хімічними викидами "Кримського титану", який знаходиться на території окупованого Криму, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" помічник глави прикордонного відомства Олег Слободян.

"У зв'язку з надзвичайною подією ми скорегували службу прикордонних нарядів. Зокрема, службовцям видали технічні засоби, засоби спецзахисту, в наряди не виходять жінки-військовослужбовці. Ми також збільшили кількість нарядів, щоб у разі необхідності прикордонники допомагали один одному", - сказав він в коментарі агентству у вівторок ввечері.

Разом з тим, О.Слободян підкреслив, що мова не йде щодо зміни позицій підрозділами Держприкордонслужби. Заходи означають лише коригування роботи, і вони поширюються на весь Херсонський прикордонний загін.

Жителі Армянська з 24 серпня масово скаржаться в соцмережах на жовтий наліт, схожий на іржу, який покрив деталі автомобілів, огорожі, газові колонки, ключі, посуд та прикраси з металу. Крім того, на деревах жовтіє і передчасно обпадає листя. Деякі з мешканців міста повідомляють про висип і блювоту у дітей, а також біль у горлі.

Окупаційна влада Криму 4 вересня оголосила про перевищення ГДК сірчистого ангідриду на півночі півострова, вирішила зупинити на два тижні роботу великого хімзаводу - філії ТОВ "Титанові інвестиції" в Армянську, який використовує кислотонакопичувач. Хімічні відходи скидають у кислотонакопичувач із 1971 року. Площа цього "озера" - 42 квадратні кілометри, об'єм - 30 мільйонів кубометрів води. Накопичувач уперше висох настільки. Там залишилося лише 1,6 млн кубів води. Причина утворення конденсату - в перепаді нічних і денних температур.

Крім того, в Армянську на два тижні оголошено канікули, дошкільнят з мамами і школярів "з профілактичною метою" відправлять на відпочинок до кримських санаторіїв

"Спочатку російські окупанти принесли в Крим і на Донбас людське горе, тепер - екологічні катастрофи, які знищують нашу землю", - написав П.Клімкін на своїй сторінці в соцмережі Twitter у вівторок.

У свою чергу представник українського омбудсмена з дотримання прав жителів АР Крим і м. Севастополя Ісмаїл Халіков на своїй сторінці в соцмережі Facebook поінформував, що після викиду невідомої речовини в ніч на 24 серпня на півночі Криму зафіксовано перевищення сірчистого ангідриду в повітрі. "Сьогодні, 4 вересня, з'явилася інформація про те, що концентрація сірчистого ангідриду в повітрі перевищила норму. Проте наскільки ця норма перевищена, ніяких даних немає", - написав І.Халіков.

Він нагадав, що окупаційна влада Криму в особі т.зв. глави Криму Сергія Аксьонова заявила, що роботу заводу "Титан" зупинено на два тижні і що в школах регіону оголошуються позапланові канікули та дітей відправлять до санаторіїв.

"Викликає занепокоєння, що досі не оголошено надзвичайний стан, не евакуюють доросле населення, а окупанти продовжують "заспокоювати" людей", - додав представник українського омбудсмена з прав жителів Криму.

Він також розповів, що, за інформацією від жителів кримських міст Армянськ та Яни Капу (перейменований Красноперекопськ), на дахах будинків, металевих предметах у квартирах утворився схожий на іржу маслянистий наліт жовтуватого відтінку, а в лікарнях у кілька разів підвищилася кількість звернень громадян зі скаргами на кашель і запалення слизової оболонки рота, носа, горла та очей.

"У повітрі стоїть стійкий запах кислоти, на газонах де-не-де лежать мертві птахи", - додав він.

І.Халіков повідомив, що цю інформацію передано в міжнародні організації ООН, ОБСЄ, Всесвітню організацію охорони здоров'я та Червоний хрест "із метою документування фактів порушення прав людини", а також прокуратури АР Крим (базується в м. Києві) для порушення кримінальної справи стосовно осіб, причетних до порушення екологічних прав громадян на тимчасово окупованих територіях України і загрози їхньому життю.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА