11:27 05.09.2018

Генпрокурор запропонував журналістці Седлецькій зустрітися, щоб пояснити отримання доступу до інформації з її телефону

3 хв читати

 Головний редактор програми антикорупційних розслідувань "Схеми" Наталія Седлецька повідомила, що генеральний прокурор України Юрій Луценко запрошує її на зустріч у середу, щоб пояснити отримання прокуратурою доступу до інформації з її телефону.

"Учора близько опівночі мені зателефонувала прес-секретар Юрія Луценка Лариса Сарган. Повідомила, що генпрокурор запрошує мене сьогодні на закриту зустріч. Без камери. На 15:30. Мета – нібито щоб пояснити, навіщо ГПУ вдалася до такого кроку - зняття інформації з мого телефону за півтора року", - написала вона на своїй сторінці в соцмережі в середу.

Вона зазначила, що за твердженням Генпрокуратури, слідство цікавить лише пересування та місцезнаходження телефону, а не смс або зміст її розмов.

"Не вибачитися. Не визнати, що це надмірність, яку скасують. Що це самоуправство слідчого, якого покарають. А пояснити, що інакше як вивчити мої маршрути за 17 місяців, вони зібрати докази про один день не могли", - додала журналістка.

Також Н.Седлецька заявила, що "Радіо "Свобода" "запрошує Ю.Луценка в цей самий час о 15:30" замість кулуарної зустрічі за закритими дверима дати відкритий коментар у прямому ефірі".

"У справі, яка викликала такий резонанс, генпрокурор має знайти в собі сміливість публічно пояснити такий крок свого підлеглого та бути готовим відкрито відповісти на всі запитання", - додала вона.

Як повідомлялося, 4 вересня, редакція програми антикорупційних розслідувань "Схеми" заявила, що Генпрокуратура отримала доступ до інформації телефону головного редактора програми Н.Седлецької, та розцінила це як тиск на незалежного журналіста.

"Печерський районний суд Києва надав доступ Генеральній прокуратурі до телефонних розмов, смс та місцезнаходження телефону Наталки Седлецької у справі про ймовірне розголошення державної таємниці і даних досудового слідства директором НАБУ Артемом Ситником. Не за конкретний день, а за 17 місяців", - йдеться в заяві, оприлюдненій на сторінці програми "Схеми: корупція в деталях" у соцмережі Facebook у вівторок.

Команда "Схем" засудила переслідування і тиск на головного редактора програми.

Того самого дня речник Генпрокуратури Андрій Лисенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook повідомив, що інформація з телефону Н.Седлецкой, до якої отримали доступ прокурори, не містить зміст розмов, і не буде ніякого втручання в професійну діяльність та особисте життя журналіста.

"Судом дозволено провести дослідження матеріалів оператора телекомунікацій за період у 17 місяців. Це обумовлено необхідністю встановлення дати, часу та місця ймовірного розголосу даних з обмеженим доступом керівником НАБУ (Національного антикорупційного бюро України - ІФ) у рамках кримінального провадження за ч. 2 ст. 163, ч. 1 ст. 182, ч. 1 ст. 328, ч. 2 ст. 387 Кримінального кодексу України", - повідомив речник Генпрокуратури.

Крім того, за його словами, Н.Седлецька виступає разом з іншими громадянами як можливмй свідок.

Програма "Схеми: корупція в деталях" - щотижнева телепередача журналістських розслідувань та аналітики про корупцію у вищих ешелонах влади, яка виходить в ефір із липня 2014 року. Спільний проект радіо "Свобода" і телеканалу "UA:Перший".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА