07:17 13.09.2018

Затримано групу шахраїв, які привласнюють гроші внутрішньо переміщених осіб

2 хв читати
Затримано групу шахраїв, які привласнюють гроші внутрішньо переміщених осіб

Зловмисники за гроші оформляли пенсійні виплати на імена жителів окупованих міст без виїзду громадян на підконтрольну територію України, повідомляє, відділ комунікації поліції Донецької області.

"Шахраї отримували доступ до рахунків пенсіонерів через підставних осіб, які виконували роль переселенців, і без відома жертв знімали всі їхні кошти. За попередніми оцінками, підозрювані заволоділи бюджетними коштами на кілька мільйонів гривень. Зараз усі особи, причетні до шахрайської мережі, встановлені, ініціатор злочинного бізнесу затримана"- йдеться в повідомленні на сайті національної поліції в середу ввечері

Злочинну групу вдалося викрити завдяки спільній роботі співробітників управління карного розшуку спільно зі слідчим управлінням поліції Донецької області під процесуальним керівництвом обласної прокуратури за сприяння керівництва банку.

Підсумком спільної роботи стало затримання головної підозрюваної. Нею виявилася 31-річна вчителька біології, а в минулому співробітниця органів внутрішніх справ.

За словами поліцейських "Злочинна група діяла на території Слов'янська, Краматорська, Бахмута, Покровська протягом декількох років. Зловмисниця за допомогою своїх спільників підшукувала жертв з числа пенсіонерів-переселенців, яким було необхідно переоформити соціальні виплати без особистої присутності. Жителі окупованої території передавали жінці оригінали своїх паспортів. На їхнє ім'я, за попередньою змовою з посадовими особами банку, вона оформляла платіжні картки. Для проходження ідентифікації використовувала "дублерів" - місцевих пенсіонерів, схожих за зовнішністю на переселенців. "Акторам" платили 100 гривень".

Підозрювана, залишала банківські картки собі, прив'язувала рахунки до телефону і знімала всі нараховані гроші, а також оформляла кредити на чужі імена. Пенсіонерам повідомляла, що треба почекати, або що їм відмовлено в оформленні виплат без особистої присутності. Деякі люди похилого віку чекали своєї пенсії більше року, але так її і не побачили. Як з'ясували поліцейські, аферисти отримували гроші навіть за вже померлих громадян, а також родичів бойовиків.

Незважаючи на відсутність доступу на окуповану територію, встановлено семеро постраждалих, з рахунків яких було викрадено близько півмільйона гривень. Однак є інформація, що постраждалих набагато більше. Наразі оперативники встановлюють їхні особи.

У координатора злочинної групи та її помічників вилучені оригінали паспортів громадян, в тому числі осіб, підозрюваних в участі в незаконних збройних формуваннях, чужі банківські картки, записи з номерами рахунків потерпілих.

"Підозрювана затримана в порядку ст. 208 Кримінально-процесуального кодексу України. За даним фактом порушено кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України "Шахрайство". Санкція статті передбачає до 8 років позбавлення волі" - підсумували в поліції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стратегічною метою РФ є відновлення слави Радянського Союзу на міжнародній арені - Кулеба

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА