13:35 16.09.2018

Екологи виявили на островах Землі Франца-Йосипа пластикове сміття місцевого походження

2 хв читати

На островах Землі Франца-Йосипа (ЗФЙ) зростає нова загроза екології, констатують вчені за підсумками експедиції "Відкритий Океан: Архіпелаги Арктики – 2018" на яхті Alter Ego в Арктику.

За словами кандидата біологічних наук, представника громадської організації "Асоціація "Морська спадщина: дослідимо і збережемо" Марії Гаврило, обстеження арктичних островів знову виявило мікро- і макропластик, зокрема від промислових суден. Його приносять на ЗФЙ течії з південніших широт. Однак зараз науковці почали знаходити місцеве сміття. Теорію місцевого походження пластика підтверджує той факт, то це сміття перебувало в глибині островів, де вплив течій виключений.

"Є однозначно місцеві джерела (сміття – ІФ). Це судна, що працюють у районі, побутові речі, якими явно користуються люди на берегах", – розповіла М.Гаврило журналістам.

"Слід змінювати стереотипи поведінки і стереотипи ставлення до побуту – просто не возити з собою пластикову упаковку в такій кількості... Виявляється місцеве забруднення, з цим потрібно боротися зараз, поки це ще не так вкоренилося", – додала науковець.

За її словами, для себе члени експедиції провели експеримент і під час походу вели облік сміття і намагалися до виходу в море мінімізувати кількість пластику, взятого з собою. Тепер вони готові давати рекомендації іншим експедиціям, що вирушають в Арктику, як позбутися непотрібної упаковки й тари.

У 2017 році за підсумками аналогічної експедиції "Відкритого Океану" М.Гаврило також повідомляла, що вчені стривожені виявленим на островах Землі Франца-Йосипа пластиком. Вона відзначала, що, наприклад, в 1992 році на островах ЗФЙ такого сміття не було – вони були захищені великими льодами.

"На жаль, мусимо констатувати, що жоден острів, до якого підходила яхта (загалом експедиція відвідала 15 островів – ІФ), не був чистим від пластику", – наголосила вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА