18:13 18.09.2018

Суд звузив доступ слідству до інформації з телефону журналістки Седлецької

3 хв читати
Суд звузив доступ слідству до інформації з телефону журналістки Седлецької

Апеляційний суд Києва скасував рішення Печерського райсуду столиці про доступ до інформації з мобільного телефону головного редактора програми антикорупційних розслідувань "Схеми" Наталії Седлецької в рамках справи про ймовірне розголошення держтаємниці та даних досудового слідства директором НАБУ Артемом Ситником і виніс нове рішення, яким лише частково задовольнив клопотання органів досудового слідства.

"Надано частковий доступ до речей і документів та отримання їхніх копій, які перебувають у розпорядженні мобільного оператора "Київстар", а конкретно – лише до відомостей про дату, час і місце перебування абонентського номера Седлецької", - повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес -службі Апеляційного суду Києва у вівторок.

Водночас суд відмовив у задоволенні решти клопотання слідчого. "А саме, що стосується смс-повідомлень та іншої інформації", - зазначили в прес-службі суду.

Агентству уточнили, що доступ до інформації, яку просило слідство, надано лише в межах "місцезнаходження номера за період із 19 липня 2016 року до 16 листопада 2017 року в рамках базових станцій оператора" - в районі, де розташовується будівля Національного антикорупційного бюро України.

Як повідомлялося, 4 вересня редакція програми антикорупційних розслідувань "Схеми" заявила, що Генпрокуратура отримала доступ до інформації телефону головного редактора Наталії Седлецької, і розцінила це як тиск на незалежного журналіста.

"Печерський районний суд Києва надав доступ Генеральній прокуратурі до телефонних розмов, смс та місцезнаходження телефону Наталії Седлецької у справі про ймовірне розголошення державної таємниці та даних досудового слідства директором НАБУ Артемом Ситником. Не за конкретний день, а за 17 місяців", - ідеться в заяві на сторінці програми "Схеми: корупція в деталях" у соцмережі Facebook.

Того самого дня речник Генпрокуратури Андрій Лисенко у Facebook повідомив, що інформація з телефону Н.Седлецької, до якої отримали доступ прокурори, не включає змісту розмов, і не буде ніякого втручання в професійну діяльність та особисте життя журналіста.

"Суд дозволив провести дослідження матеріалів оператора телекомунікацій за період у 17 місяців. Це зумовлено необхідністю встановлення дати, часу та місця ймовірного розголосу даних з обмеженим доступом керівником НАБУ (Національного антикорупційного бюро України - ІФ) у рамках кримінального провадження за ч. 2 ст. 163, ч. 1 ст. 182, ч. 1 ст. 328, ч. 2 ст. 387 Кримінального кодексу України", - повідомив речник Генпрокуратури.

Крім того, за його словами, Н.Седлецька є разом з іншими громадянами можливим свідком.

За підсумками зустрічі з генпрокурором нардеп фракції "Блок Петра Порошенка" Ольга Червакова повідомила, що Ю.Луценко ініціював листа до оператора мобільного зв'язку "Київстар" про звуження обсягу інформації, знятої з телефону Н.Седлецької.

Генпрокуратура отримала також дозвіл суду на перевірку смс-повідомлень (за 17 місяців) у телефоні журналістки видання "Новое время" Крістіни Бердинських.

8 вересня в Парламентській асамблеї Ради Європи висловили занепокоєння через рішення суду надати доступ ГПУ до інформації в телефоні Н.Седлецької та закликали українську владу забезпечити дотримання її прав на конфіденційність джерел.

"Журналісти-розслідувачі відіграють основну роль "сторожового пса" в наших суспільствах, оскільки вони розслідують корупцію або зловживання владою. Їхня робота базується на різних джерелах, і вони мають право зберігати ці джерела в таємниці", - йдеться в заяві доповідача ПАРЄ з питань свободи ЗМІ та безпеки журналістів Джорджа Фолкса.

Він нагадав, що збереження конфіденційності джерел - "стандарт, встановлений Європейським судом з прав людини". "Закликаю українську владу забезпечити дотримання права журналіста Наталії Седлецької зберегти конфіденційність її джерел", - заявив Дж.Фолкс.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА