14:04 27.09.2018

Генпрокурор України відкидає версію про неякісний метал у мінометі "Молот"

2 хв читати
Генпрокурор України відкидає версію про неякісний метал у мінометі "Молот"

Версії про те, що міномет "Молот" вироблено з неякісного металу, не відповідають дійсності, заявив генпрокурор України Юрій Луценко.

"Легенди про якусь несхожість, дефективність металу, з якого зроблено міномет "Молот", необхідно відкинути. Наукова експертиза встановила, що спектральний аналіз металу, з якого зроблено ствол і міномета "Молот", і мінометів пострадянського періоду, абсолютно ідентичний", - сказав Ю.Луценко журналістам у четвер у Києві.

Причина трагедії на Рівненському полігоні, за словами генпрокурора, полягає в тому, що командир не виконав усіх розпоряджень щодо експлуатації мінометів: вони стояли ближче, ніж слід було, солдати не показали, що їх навчили безпеки експлуатації зброї. "Саме тому в такому скупченні військовослужбовців подвійний заряд призвів до численних жертв", - сказав він.

При цьому генпрокурор зазначив, що, судячи з усього, запобіжники мінометів "були деформовані навмисне, щоб не морочитися зі стрільбою".

Тобто, як пояснив Ю.Луценко, в цьому випадку до трагедії призвела сукупність причин.

Генпрокурор запевнив, що до кримінальної відповідальності буде притягнуто командирів, які не організували безпечних стрільб у тилу.

"Також я наполягаю на тому, щоб Генштаб і Оборонпром ("Укроборонпром "- ІФ) виконали серйозний аналіз двох конструктивних елементів - запобіжника та пускового вузла, щоб дати максимальну гарантію неповторення так званого подвійного заряду", - пояснив Ю.Луценко.

Як повідомлялося, під час бригадних тактичних навчань із бойовою стрільбою на 223-му Рівненському загальновійськовому полігоні 6 липня стався розрив 120-мм міномета "Молот" розробки ПАТ "Маяк", що входить до держконцерну "Укроборонпром", унаслідок чого троє військовослужбовців загинули, ще дев'ятеро дістали поранень різного ступеня тяжкості. Командувач Сухопутних військ ЗСУ прийняв рішення про припинення навчань. Призначено службове розслідування для з'ясування причин трагедії.

23 вересня двоє українських військовослужбовців дістали тілесних ушкоджень унаслідок вибуху міни в каналі ствола міномета на території однієї з військових частин у Донецькій області.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА