15:28 03.10.2018

Кабмін удосконалив правовий механізм соцзахисту дітей у складних життєвих обставинах

3 хв читати
Кабмін удосконалив правовий механізм соцзахисту дітей у складних життєвих обставинах

Кабінет Міністрів України удосконалив правовий механізм соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

"На виконання плану пріоритетних дій уряду 3 жовтня на засіданні уряду прийнято розроблену Міністерством соціальної політики постанову "Деякі питання вдосконалення соціального захисту дітей, які перебувають  у складних життєвих обставинах, у тому числі таких, що можуть загрожувати життю та здоров’ю дитини", - йдеться в повідомленні прес-служби Мінсоцполітики.

Згідно з даними міністерства, смертність дітей віком до 1 року, пов'язана з зовнішніми причинами, посідає третю позицію в структурі смертності дітей такого віку і становить 6% випадків, більшість яких - нещасні випадки з загрозою диханню (63,6%).

"Більшості цих смертей можна було уникнути за умови належного догляду за дитиною", - впевнені в Мінсоцполітики.

Також наголошується, що нерідкі випадки смерті дітей від навмисних самоушкоджень (зокрема самогубств). У 2014 році з цієї причини померли 125 дітей, у 2015 році - 148.

Мінсоцполітики вважає, що забезпечення вчасного реагування на ситуації, що загрожують життю і здоров’ю дітей, і запобігання таким ситуаціям великою мірою залежить від належного виконання посадовими особами своїх обов’язків щодо охорони дитинства, налагодження взаємодії між структурами, органами та закладами, діяльність яких пов’язана з питаннями соціального захисту дітей, надання їм медичних, соціальних, освітніх та інших послуг.

У зв'язку з цим ухвалений документ передбачає забезпечення реалізації комплексних заходів щодо захисту прав та інтересів дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, зміну підходів до їх виявлення, ведення обліку та організації допомоги, а також уникнення дублювання функцій відповідних суб’єктів, що сприятиме підвищенню оперативності та якості заходів і їх спрямуванню на забезпечення найкращих інтересів дітей.

Згідно з документом, запроваджено обов’язкове здійснення оцінки безпеки дитини при виявленні таких факторів: незабезпечення дитини необхідним харчуванням, лікуванням, доглядом; залишення дитини віком до 7 років або дитини у безпорадному стані (хворої, з обмеженням життєдіяльності тощо) в приміщенні, громадському або іншому місці без нагляду осіб, які досягли 14 років; залишення дитини віком до 10 років більше ніж на півгодини на вулиці без відповідного до сезону одягу або без дотримання відповідного до віку температурного режиму; залишення дитини під наглядом осіб, які перебувають у стані алкогольного сп’яніння, під дією психоактивних речовин, з ознаками вираженого психічного розладу; обставини стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф, воєнних дій, збройних конфліктів тощо.

Крім того, визначено загальні та окремі обов’язки різних органів та структур щодо виявлення, взаємоінформування та організації надання допомоги дітям, які перебувають у складних життєвих обставинах, зокрема постраждалим від жорстокого поводження і тим, життю або здоров’ю яких загрожує небезпека.

Запроваджується також прийняття рішень про негайне відібрання дітей у батьків або осіб, які їх замінюють, на підставі чіткого інструменту – оцінки рівня безпеки дитини.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА