17:15 09.10.2018

Отруйник Скрипаля Мішкін отримав "Героя Росії" за операцію в Криму або втечу Януковича

3 хв читати
Отруйник Скрипаля Мішкін отримав "Героя Росії" за операцію в Криму або втечу Януковича

Фігурант справи про отруєння в Солсбері Сергія Скрипаля офіцер ГРУ Олександр Мішкін, якого раніше ЗМІ називали Олександром Петровим, у 2014 році отримав звання Героя Росії, повідомили журналісти Bellingcat на брифінгу.

"У 2014 році став героєм Російської Федерації, як і Чепига (Анатолій Чепига - ІФ), - повідомляє телеканал "Скай Ньюс" із посиланням на брифінг.

О.Мішкін, за даними журналістів, закінчив військову академію в 2003 році. У спільному розслідуванні Bellingcat і The Insider зазначено, що йдеться про Військово-медичну академію імені Кірова в Петербурзі. Журналісти стверджують, що О.Мішкін спеціалізувався на психології людей, службовців на підводних човнах.

До ГРУ, за даними журналістів, О.Мішкін потрапив до 2003 року, працювати під прикриттям почав у 2011-2013 роках.

Bellingcat у понеділок направив до рідного селища О.Мішкіна Лойги журналіста, який поспілкувався з сімома місцевими жителями. Ті розповіли, що О.Мішкін навчався у військовому навчальному закладі та отримував високу нагороду.

Брифінг відбувся в будівлі палати громад Великої Британії під керівництвом депутата-консерватора Боба Сілі. На заході виступили засновник Bellingcat Еліот Гіґґінс і журналіст Христо Грозев, зазначає телеканал.

Після брифінгу Bellingcat і The Insider оприлюднили спільне розслідування, в якому розповіли подробиці життя О.Мішкіна. Так, розслідувачі дізналися, що в селі Лойга, де народився О.Мішкін, проживає його бабуся Ніна Федорівна, колишній лікар.

Водночас журналіст Bellingcat стверджує, що не зміг поговорити з бабусею О.Мішкіна, оскільки вона за три дні до цього виїхала з Лойги, ймовірно, щоб відвідати батьків О.Мішкіна.

Жителі Лойги вважають, що присвоєння О.Мішкіну ордена Героя Росії пов'язано з операцією РФ у Криму в 2014 році або з втечею з України Віктора Януковича.

У розслідуванні The Insider і Bellingcat також зазначається, що восени 2014 року, О.Мішкін отримав від держави квартиру, ринкова вартість якої, за даними журналістів, становить 24 млн рублів.

Журналісти в новій публікації також розповіли, яким чином їм вдалося зв'язати ім'я О.Мішкіна з Олександром Петровим, якого у Великій Британії підозрюють у причетності до інциденту з отруєнням екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля. Так, журналісти використовували для пошуку ім'я О.Петрова, його дату народження та інформацію про місце отримання попереднього паспорта. Потім, знайшовши дані про О.Мішкіна, журналісти виявили його номер телефону і дані про страхування автомобіля. Машину, яка належала О.Мішкіну, було зареєстровано в Санкт-Петербурзі, а потім, як стверджують The Insider і Bellingcat вона перейшла у володіння людині, зареєстрованій за адресою Хорошевське шосе76. Потім журналісти стали опитувати випускників академії, де, за їхніми даними навчався, О.Мішкін для отримання додаткової інформації.

На початку березня 2018 року у британському Солсбері у важкому стані було виявлено екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочку Юлію. Британський прем'єр Тереза Мей пізніше заявила в парламенті, що Скрипалі були отруєні нервово-паралітичною речовиною "Новачок" (А-234), розробленою в Росії. У Москві відкинули ці обвинувачення.

Лондон назвав виконавцями замаху на Скрипалів російських громадян Олександра Петрова і Руслана Боширова, що є, за твердженням британських спецслужб, агентами ГРУ.

Раніше інтернет-видання Bellingcat оголосило, що йому вдалося з'ясувати справжнє ім'я Руслана Боширова, за версією Bellingcat, це полковник ГРУ Анатолій Чепига.

13 вересня О.Петров і Р.Боширов в інтерв'ю телеканалу RT розповіли, що вони їздили до Солсбері з туристичними цілями.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА