14:07 11.10.2018

У Держприкордонслужбі вважають українців, затриманих у Середземному морі за підозрою в перевезенні мігрантів, постраждалою стороною

3 хв читати
У Держприкордонслужбі вважають українців, затриманих у Середземному морі за підозрою в перевезенні мігрантів, постраждалою стороною

 Троє громадян України, затриманих грецькими правоохоронцями минулого тижня в Середземному морі як члени екіпажу судна, яке перевозило 57 нелегальних мігрантів, з точки зору українського законодавства є потерпілими, повідомляється на сторінці Державної прикордонної служби України в четвер.

"У цій злочинній схемі громадяни України, які здійснювали безпосереднє переправлення незаконних мігрантів до країн ЄС, з точки зору українського законодавства виступають у ролі потерпілих від злочинної діяльності. Їх вербували та відправляли за кордон для втягнення у подальші злочини. У більшості випадків для спонукання українців до вчинення протиправної діяльності застосовувалися шахрайські методи переконання, їм не доводилася справжня мета перевезення осіб на прогулянкових яхтах та у 100% випадків не повідомлялися негативні наслідки в разі їх затримання правоохоронними органами", - йдеться в повідомленні.

У відомстві зазначають, що з огляду на суттєву шкоду національним інтересам України, а також зацікавленість ЄС у ліквідації транскордонного злочинного співтовариства наприкінці 2017 року Держприкордонслужба розпочала свою співпрацю з Європейським поліцейським управлінням (Європол), щоб ефективно протидіяти злочинній діяльності.

Трьох українців, за даними відомства, затримали грецькі правоохоронці саме в результаті вжитих спільних заходів. Наступного дня в аеропорту Афін було затримано одного з учасників злочинної організації, який у 2017-18 роках, зокрема в останньому випадку, передавав завербованих громадян України за кордон, де їх в подальшому втягували в зазначену протиправну діяльність.

"Наразі Держприкордонслужба спільно з Національною поліцією та Європолом продовжує вживати заходів із протидії зазначеній злочинній діяльності, тривають слідчі дії, кінцевою метою яких стане залучення до кримінальної відповідальності осіб, зокрема іноземних громадян, причетних до втягування українських громадян до злочинної діяльності за кордоном", - розповіли у відомстві.

У Держприкордонслужбі також зазначають, що це вже не перший випадок плідної співпраці з європейськими правоохоронцями з протидії транскордонній злочинності. Зокрема, влітку спільно з правоохоронцями Греції та Італії було викрито групу українців, які переправляли нелегалів, а в районі італійського порту Кротоні затримано яхту з 71 незаконним мігрантом, яких переправляли з Туреччини.

Як повідомлялося, на сайті грецької щоденної газети "Ekathimerini" в середу з'явилася інформація про затримання 2 жовтня на заході країни судна під українським прапором, на борту якого перебували 65 мігрантів. За обвинуваченням у нелегальному перевезенні мігрантів заарештовано трьох іноземних громадян. Крім того, заарештовано ще двох підозрюваних - 36-річного грека та 37-річного іноземця - водіїв вантажівки, що очікували мігрантів на березі. Громадянство затриманих іноземців не зазначено.

Наступного дня Департамент консульської служби Міністерства закордонних справ України підтвердив затримання судна під українським прапором і трьох українців-членів екіпажу в Греції. "Берегова охорона грецького м. Патри повідомила про затримання судна під українським прапором і його екіпажу - трьох українців за підозрою в перевезенні нелегальних мігрантів", - сказав офіційний представник департаменту Василь Кирилич.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА