18:11 11.10.2018

СБУ проводить обшуки в офісах фондових бірж

2 хв читати
СБУ проводить обшуки в офісах фондових бірж

 Співробітники Служби безпеки України задокументували факти відмивання доходів, отриманих нелегальним шляхом через використання низки українських фондових бірж, проводяться слідчі дії в офісах фондових бірж і в місцях проживання їхніх посадових осіб.

Як розповіли агентству "Інтерфакс-Україна" прес-центрі СБУ в четвер, оперативники спецслужби встановили, що протягом 2017-2018 років посадові особи бірж через низку підконтрольних торговців цінними паперами, представників банківських установ організували механізм легалізації незаконних доходів і виведення коштів за кордон.

"Угоди здійснювалися з використанням підконтрольних нерезидентів шляхом купівлі облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) у режимі так званого групового звіту", - зазначено в повідомленні.

Як повідомляється, співробітники СБУ задокументували, що за розробленою схемою ділки за відсутності контролю з боку бірж здійснювали протягом короткого періоду часу удавані фінансові угоди купівлі-продажу ОВДП підконтрольними торговцями.

"Операції проводилися в інтересах фізичних осіб, котрі в такий протиправний спосіб отримували легалізований дохід, який, до того ж, відповідно до законодавства не підлягає оподаткуванню. Загальна сума легалізованих зловмисниками коштів становить понад 100 млн грн", - повідомляє СБУ.

У рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.205 (фіктивне підприємництво) та ч.3 ст.209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу України, тривають санкціоновані слідчі дії в офісах фондових бірж і в місцях проживання їхніх окремих посадових осіб.

Агентству вдалося підтвердити інформацію про обшуки на фондовій біржі ПФТС і в інвесткомпанії "Арт-Капітал". Водночас співрозмовник агентства відмовився розкривати будь-які додаткові відомості з огляду на вимоги про нерозголошення інформації.

У депозитарії Національного банку України (НБУ), що обслуговує операції з ОВДП, повідомили, що не мають права розголошувати будь-яку інформацію про такі операції.

Стосовно "групового звіту", за даними депозитарію, - це одна з технологій біржових торгів, яка має бути зафіксована в правилах фондових майданчиків. Отже, за правомірність таких операцій відповідають самі біржі або Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку (НКЦПФР), яка затверджує правила.

Агентству "Інтерфакс-Україна" поки що не вдалося отримати коментар НКЦПФР щодо цього інциденту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США вже почали постачати боєприпаси Україні, їх буде доставлено протягом кількох днів - Пентагон

ПК "Південь": у Херсонській області знищено розвідувальний БПЛА "Орлан-10", в Одеській - БПЛА "ZALA"

Унаслідок обстрілів на Донеччині загинули п’ятеро людей, вісім поранено

"Укрзалізниця" скасувала зміни в русі поїздів, запроваджені через обстріли Харківщини

Підозрюваного в хабарництві заступника голови Запорізької облради відсторонено від посади - САП

ISW: Є реальна загроза захоплення Часового Яру, хоча армія РФ не може зробити це швидко

Нелегальні онлайн-казино атакують компанію Favbet - заява

Міністра агрополітики Сольського взято під варту з альтернативою застави 75,7 млн грн

За добу на Харківщині 13 постраждалих у результаті ворожих обстрілів

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, шестеро поранених

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА