15:59 26.10.2018

Держрегуляторна служба у 2018 р. виконала 50 перевірок контролюючих органів за скаргами бізнесу

2 хв читати

Державна регуляторна служба (ДРС) провела у 2018 році близько 50 перевірок контролюючих органів за скаргами бізнесу, причому майже в усіх випадках було встановлено порушення.

"Коли до нас надходить скарга від бізнесу, що його права порушені, ми виходимо на перевірку до органу. Близько 50 перевірок ми провели цього року за скаргами та планових, але вони базуються на анонімних зверненнях", - сказала голова ДРС Ксенія Ляпіна під час підписання меморандуму про модернізацію інспекційного порталу в Києві в п'ятницю.

Як уточнили агентству в прес-службі ДРС, майже за кожним випадком було виявлено порушення інспектувальних органів.

За словами К.Ляпіної, інспекційний портал до кінця поточного року працюватиме в експериментальному режимі, а з 2019-го планується запустити його в штатному режимі. Для цього він має бути підключений до адміністрування "Національними інформаційними системами".

Наразі на порталі розміщено інформацію про перевірки 26 з 33 інспекційних органів.

"Боротьба (за переорієнтацію контролюючих органів на ризикоорієнтований підхід - ІФ) видається майже епічною. Деякі органи перебудовуються і все-таки роблять кроки до ризикоорієнтованої роботі у сфері перевірок. Наприклад, ДСНС - з пожежної безпеки. Вони "відмінники" в цьому плані - не тільки встигли вчасно підготувати та провести постанову Кабміну про своїї групи ризиків, а й уже підготували уніфіковані акти, тобто зрозумілий і прозорий "чек-лист" для самоперевірки бізнесу", - зазначила К.Ляпіна.

Однак вона також вказала на суттєві проблеми з переходом на ризикоорієнтований підхід.

"Наприклад, інспекція праці або Державна фіскальна служба, яка взагалі "не бачить" ні системи, ні процедури. Хоча іноді, виявляється, "бачить" - коли стикається з окремими судовими рішеннями. Тоді раптово починає перебудовуватися", - пояснила К.Ляпіна.

Як зазначив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов, до початку роботи порталу 99% перевірок завершувалися штрафними санкціями щодо компаній, тоді як нині цей показник знизився приблизно до 60%. При цьому він зазначив, що і цей показник теж досить високий.

"Але таке зниження від початку року кількості виявлених порушень за рахунок прозорості, більшої підзвітності, необхідності вносити ці дані - це відчутний результат", - зазначив він.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Володимир Гройсман повідомив про плани завершити реформу системи перевірок до кінця 2018 року й повноцінне впровадження ризикоорієнтованої системи перевірок до цього часу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА