16:18 01.11.2018

Мінінфраструктури пропонує віднести до універсальних поштові відправлення вагою до 2 кг і посилки вагою до 10 кг

2 хв читати

Міністерство інфраструктури України розробило текст законопроекту, який вносить зміни до закону про "Про поштовий зв'язок", зокрема, пропонуючи віднести до універсальних поштових послуг пересилання поштових відправлень вагою до 2 кг, зокрема тих, що реєструються, і з оголошеною цінністю, і посилок вагою до 10 кг.

Документ розміщений на сайті міністерства для громадського обговорення.

Згідно з текстом законопроекту, до універсальних послуг поштового зв'язку (УППЗ) пропонується віднести послуги з пересилання: поштових відправлень вагою до 2 кг; посилок вагою до 10 кг; секограм вагою до 7 кг; а також тих, що реєструються, і з оголошеною цінністю поштових відправлень.

Наразі до УППЗ належать послуги з пересилання: поштових карток, листів, бандеролей, секограм - простих і рекомендованих (до 7 кг), а також посилок без оголошеної цінності масою до 10 кг.

Відповідно до запропонованих змін, УППЗ пропонується дозволити надавати операторам поштового зв'язку, які будуть призначені в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади з цінами (тарифами), встановленими національним регулятором.

При цьому для забезпечення надання УППЗ на всій території України або в окремих її адміністративно-територіальних одиницях призначається один або кілька операторів поштового зв'язку.

Призначені оператори поштового зв'язку зобов'язані здійснювати окремий облік доходів і витрат згідно з установленими Нацрегулятором критеріями за кожною УППЗ і окремо за іншими видами господарської діяльності, а також щорічно проводити аудит фінансової звітності за результатами ведення окремого обліку доходів і витрат та оприлюднювати річну фінансову звітність разом з аудиторським висновком на власному офіційному сайті.

При підготовці пропозицій щодо зміни цін (тарифів) на УППЗ призначені оператори поштового зв'язку подають Нацрегулятору пропозиції для розрахунку планової собівартості разом із результатами окремого обліку доходів і витрат, підтвердженими аудиторським звітом.

Також у новій редакції закону про поштовий зв'язок пропонується дозволити проведення перевірок поштових операторів не частіше ніж один раз на рік (нині - не частіше ніж один раз на три роки),

Водночас приватні оператори логістичного ринку зазначають, що реалізація зазначених змін призведе до монополізації ринку державним поштовим оператором ("Укрпошта") і позбавить їх можливості роботи з найбільш прибутковим сегментом відправлень.

Так, у прес-службі ГК "Нова Пошта" зауважили, що в законопроекті не зазначено критерії, за якими обиратимуться призначені оператори, а отже, ця процедура буде позбавлена прозорості.

"Цей законопроект націлений на те, щоб установити монополію "Укрпошти" на більшість послуг поштового зв'язку", - зазначили в прес-службі компанії.

Як повідомлялося, в попередній редакції законопроекту, опублікованій у 2016 році, Мінінфраструктури запропонувало обмежити формат посилки масою до 30 кг, листи - до 2 кг.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Умєров і Остін обговорили необхідність більшого постачання систем ППО для України

Ізраїль розширює зону відчуження навколо Сектора Гази

У Полтавській області без електрики 154 тис. побутових споживачів

Доходи родини Зеленського у 2023 році - 12,423 млн грн

Заступниками керівника Офісу президента призначено Ірину Мудру й Олену Ковальську

Зеленський погодив кандидатуру Данілова на посаду нового посла в Молдові

ЗЕЛЕНСЬКИЙ ЗВІЛЬНИВ СМИРНОВА І ДНІПРОВА З ПОСАД ЗАСТУПНИКІВ КЕРІВНИКА ОП, ПРИЗНАЧИВ ІРИНУ МУДРУ ТА ОЛЕНУ КОВАЛЬСЬКУ - УКАЗИ

Зміївська ТЕС "Центренерго" повністю зруйнована атаками РФ

ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 20 атак окупантів, на авдіївському 16

Зеленський доручив главі СБУ, Держспецзв'язку, Мінцифрі та секретарю РНБО зібрати аналітику щодо роботи онлайн-казино і наступного тижня запропонувати рішення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА