16:14 09.11.2018

Єврокомісар Ган наголошує на необхідності встановлення замовників убивства Гандзюк

3 хв читати
Єврокомісар Ган наголошує на необхідності встановлення замовників убивства Гандзюк

Європейський комісар з європейської політики сусідства та переговорів про розширення Йоханнес Ган закликав знайти замовників убивства активістки, радника мера Херсона Катерини Гандзюк і продумати на національному рівні процедуру ефективного й оперативного реагування на такі злочини.

"Усі ви та я особисто засмучений. Ми ніколи не погодимося з цим, і всі працюватимемо над тим, щоб розкрити цей злочин. Йдеться не просто про те, щоб знайти вбивць, а й тих, хто віддавав накази", - сказав він на прес-конференції в п'ятницю в Києві.

Й.Ган додав, що необхідно не просто розслідувати злочини проти активістів у майбутньому, а й обміркувати, як на національному рівні реагувати на такі події, "щоб відразу можна було використовувати кращих професіоналів, щоб і громадяни України та міжнародна спільнота могли стежити за тим, що відбувається".

Як повідомлялося, 31 липня вранці в Херсоні невідомий облив концентрованою сірчаною кислотою К.Гандзюк біля її будинку. Постраждалу з опіками доправили до місцевої лікарні, але незабаром перевели до медзакладу Києва.

Спочатку кваліфікація в кримінальному провадженні була "хуліганство", потім правоохоронці перекваліфіковували як завдання тяжких тілесних ушкоджень, а згодом, після підтвердження того, що К.Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою, кваліфікацію було змінено на замах на "вбивство з особливою жорстокістю". Пізніше слідчий у справі задовольнив клопотання адвоката про додаткову кваліфікацію злочину проти К.Гандзюк і вніс до ЄРДР ознаки замовності (п. 11 ч. 2 ст. 115, ст. 15 КК України).

Затримано кількох підозрюваних у замаху на К.Гандзюк, зокрема чоловіка, якого зафіксували камери відеоспостереження як покупця сірчаної кислоти.

22 серпня прес-секретар Національної поліції України Ярослав Тракало повідомив, що четверо з п'яти затриманих підозрюваних у нападі на К.Гандзюк зізналися в скоєнні злочину і дали свідчення. Водночас, за його словами, сам організатор від співпраці зі слідством відмовляється.

4 листопада К.Гандзюк померла. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на завершений злочин - за пунктами 4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).

На початку листопада журналісти Оксана Денисова і Тетяна Ніколаєнко у своєму Telegram-каналі оприлюднили ім'я ймовірного посередника між замовником та організатором вбивства К.Гандзюк. За інформацією журналістів, цим посередником виявився помічник народного депутата з фракції "Блок Петра Порошенка" Миколи Паламарчука Ігор Павловський, який передавав гроші "за роботу" підозрюваному в організації вбивства Сергію Торбіну.

За інформацією ЗМІ, І.Павловський - колишній офіційний помічник депутата від Партії регіонів Юрія Самойленка. Колишній неофіційний помічник депутата від Партії регіонів Олексія Журавка.

5 листопада народний депутат з фракції "БПП" Микола Паламарчук заявив, що не має жодного стосунку до нападу на К.Гандзюк. "Чи мав я відносини з Катериною Гандзюк? Ні, не мав. Були у нас конфлікти? Ні, не було. Чи був у мене мотив бажати їй зла? Звісно, ні. Чи засуджую я цей злочин? Авжеж! І точно не маю до нього жодного стосунку", - наводить слова М.Паламарчука прес-служба партії "БПП".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

Зеленський підтримав реконструкцію міськлікарні №2 Кривого Рогу для лікування поранених військових

У Дніпрі завершено рятувальну операцію після ракетного удару РФ

Зеленський ввів у дію рішення РНБО, що забороняє військовим грати в азартні ігри в Інтернеті

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА