14:00 20.11.2018

Правозахисники і політики заявили про загрози у разі обрання Прокопчука главою Інтерполу

2 хв читати
Правозахисники і політики заявили про загрози у разі обрання Прокопчука главою Інтерполу

 Українські правозахисники і політики заявляють про загрозу фактичного контролю РФ над базою даних Інтерполу і подальших репресій у разі обрання російського представника Олександра Прокопчука главою Інтерполу.

"Що буде, якщо президентом Інтерполу буде росіянин? Вони (РФ - ІФ) зможуть контролювати базу, вносити туди опонентів свого режиму, їхні сателіти і союзні країни зможуть своїх політичних опонентів вносити до цієї бази ... Чи зможуть "кришувати " міжнародних злочинців, російських", - сказав у вівторок на прес-конференції в Києві керівник програм Харківської правозахисної групи Борис Захаров.

За його словами, все це "призведе до масових переслідувань і, цілком можливо, до численних людських жертв".

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров наголосив: "Якщо Інтерпол очолить представник Росії, це не просто загроза, а ми маємо бути впевнені, що Інтерпол не буде ще одним інструментом у руках авторитарних і тоталітарних держав, за допомогою яких вони здійснюватимуть глобальні порушення прав людини у світі".

Водночас Р.Чубаров зазначив, що не лише правозахисники та громадськість, а й низка політиків у різних країнах також виступили проти обрання представника РФ главою Інтерполу.

"Я дуже сподіваюся на те, що завтра Росія не отримає перемогу і буде поставлена на належне їй місце", - додав глава Меджлісу.

Глава правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук у свою чергу наголосила, що українські правозахисники просять Інтерпол не допустити обрання російського представника главою Інтерполу. "Ми як правозахисні організації змушені були заявити і виступити проти призначення Прокопчука ... щоб РФ не отримала ще більший вплив в Інтерполі", - сказала вона.

Правозахисниця наголосила, що йдеться не про виступ проти конкретної кандидатури. "Ми розуміємо, що ця кандидатура пов'язана з системою, яка зараз домінує в РФ, це авторитарна система, "заточена" на політичні переслідування і ця система намагається вже не вперше "рейдерувати" різні міжнародні організації, щоб отримати інструменти та можливості, які вони передбачають", - сказала О.Матвійчук.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ЄС не проводять паралелей між захистом Ізраїлю від ракет Ірану із ситуацією в Україні

Виплату 70 тис. військовим "на нулі" може бути покрито коштом податків і ОВДП - Гетманцев

У російському Брянську вночі були знеструмлені відразу кілька військових і промислових об'єктів - ГУР

Росіяни завдали авіаудару по Бериславу, постраждали 15 осіб - голова ОВА

ТЧХУ допомагає евакуювати маломобільних громадян із прифронтових районів Харківщини

РФ намагається збалансувати ризик для своїх заводів, на яких працюють цивільні, на користь збереження уваги до лінії фронту - британська розвідка

Саудівська Аравія передала ВПП ООН $10 млн на продовольчу допомогу українцям

На війні загинув мер Лебедина Бакликов

Найближчі дні в Україні будуть дощовими й прохолодними

The Reckoning Project подав позов в Аргентині у зв'язку з катуванням українця росіянами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА