19:54 26.11.2018

Деякі політологи сумніваються в доцільності запровадження воєнного стану і бачать в ньому потенційні загрози виборам та демократії

2 хв читати
Деякі політологи сумніваються в доцільності запровадження воєнного стану і бачать в ньому потенційні загрози виборам та демократії

Запровадження воєнного стану на всій території України має відповідати реальному ступеню загрози, може обмежити проведення виборів і стати загрозою для української демократії, вважають деякі політологи.

"Це буде дуже серйозний тест для політичних еліт і лідерів. З одного боку, справді є загроза агресії, але це можна вирішувати таким способом, який поставить під загрозу внутрішньополітичну стабільність, конституційні права і свободи, і загалом демократію", - сказав на прес -конференції в понеділок в агентстві "Інтерфакс-Україна" директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

Він зазначив, що в ситуації, що склалася виникає запитання, наскільки велика сьогодні зовнішня загроза, щоб ризикувати стабільністю, демократією та економікою.

"Все-таки сьогодні зовнішня загроза набагато менша ніж в 2014-2015 роках, коли російська армія безпосередньо перебувала на сухопутній території України", - зазначив політолог.

В.Карасьов вважає, що навіть в обмеженому вигляді це буде "військова демократія" і головне, щоб вона не перетворилася в "військову диктатуру".

Експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко вважає, що розмови про воєнний стан - це "останній шанс зберегти наявний стан речей, законсервувати ту владу, яка є в Україні".

"Думаю, що опозиція наразі має консолідуватися, і коли вже воєнний стан буде введено, це має бути зроблено з мінімальними втратами для демократичних процесів в Україні і мінімальними обмеженнями для населення", - наголосив він.

Керівник соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко припускає, що введення воєнного стану на практиці може не містити кроків щодо "реальної нейтралізації сили Росії", але при цьому його механізми можуть бути використані для боротьби з опозицією та свободою слова.

На його думку, вельми реальним є перенесення і термінів президентських, і парламентських виборів, оскільки чимало депутатів таким чином зможуть продовжити свою нинішню каденцію у Верховній Раді.

Експерт також зазначив, що воєнний стан передбачає появу "сильних військових фігур", які не імітували б, а здійснювали певні силові дії для реалізації такого режиму. "Але я не бачу таких сильних людей, які можуть зображати з себе "українську сильну руку", - зазначив В.Небоженко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА