07:01 02.12.2018

Журналіст Хашкаджі обговорював у месенджері створення онлайн-руху проти політики Саудівської Аравії

2 хв читати
Журналіст Хашкаджі обговорював у месенджері створення онлайн-руху проти політики Саудівської Аравії

Саудівський журналіст Джамаль Хашкаджі до своєї загибелі критикував Саудівську Аравію і наслідного принца Мухаммеда бен Салмана, а також планував створити молодіжний онлайн-рух проти саудівської влади, повідомив телеканал "Сі-Ен-Ен".

Телеканал отримав ексклюзивний доступ до листування в WhatsApp між Дж.Хашкаджі і активістом Омаром Абдул Азізом, який мешкає в Монреалі. Як випливає з повідомлень, серед яких також аудіо, фото та відео, журналіст був стурбований ситуацією в Саудівській Аравії і критикував наслідного принца, називаючи його "звіром" і "покемоном".

"Чим більше жертв він їсть, тим більше хоче, - писав Дж.Хашкаджі в повідомленні, надісланому в травні. - Я не здивуюся, якщо утиски дійдуть навіть до тих, хто його підтримує".

Як зазначає телеканал, із листування видно, що від розмов Дж.Хашкаджі вирішив перейти до дій. Співрозмовники почали планувати молодіжний онлайн-рух, який приверне саудівську державу до відповідальності.

"Джамаль вважав, що MBS (Мухаммед бен Салман - ІФ) - це проблема, і він сказав, що цю дитину потрібно зупинити", - сказав О.Абдул Азіз в інтерв'ю "Сі-Ен-Ен".

За словами співрозмовника телеканалу, в серпні Дж.Хашкаджі став підозрювати, що їх листування було перехоплено саудівською владою. Через два місяці він був убитий.

О.Абдул Азіз в неділю почав судовий процес проти ізраїльської компанії, яка, на його думку, створила забезпечення для злому його телефону.

"Злом мого телефону зіграв важливу роль в тому, що трапилося з Джамалем, мені дуже шкода, почуття провини вбиває мене", - заявив він.

Оглядач газети "Вашингтон пост" Дж.Хашкаджі був убитий 2 жовтня на території генконсульства Саудівської Аравії в Стамбулі. Туреччина веде офіційне розслідування інциденту.

Американське видання "Вашингтон пост" опублікувало інформацію про висновки ЦРУ, згідно з якими відповідальність за вбивство журналіста Дж.Хашкаджі лежить на саудівському спадковому принці. В Ер-Ріяді подібні повідомлення спростували, назвавши їх "безпідставними".

У королівстві також проводиться розслідування, під час якого було взято під варту 21 особу. Їм пред'явлені звинувачення, щодо п'ятьох з них прокуратура має намір домагатися страти.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА