12:12 06.12.2018

Канцелярія прокурора МКС має намір найближчим часом завершити аналіз юрисдикції у справах України щодо Криму та Донбасу

3 хв читати

Канцелярія прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) планує завершити найближчим часом аналіз предметної юрисдикції в справах України щодо Криму та Донбасу і винести висновок про їхню прийнятність для розгляду судом.

"Найближчим часом канцелярія прокурора планує завершити аналіз предметної юрисдикції щодо ситуації і в Криму, і на сході України з метою винесення відповідного висновку прийнятності юрисдикції суду", - йдеться в звіті про дії за попереднім розслідуванням за 2018 рік, оприлюдненому в четвер.

Так, офіс прокурора продовжить збирати доступну інформацію, що стосується судових розглядів на рівні національного законодавства, а також співпрацювати з органами влади України, громадянським суспільством та іншими зацікавленими сторонами.

Там також нагадали, що Україна не ратифікувала Римський статут.

"З огляду на те, що Україна визнала юрисдикцію МКС на необмежений термін, канцелярія прокурора також продовжить реєстрацію обвинувачень у злочинах, скоєних в Україні, в тій мірі, в якій вони підпадають під юрисдикцію суду", - уточнили в канцелярії.

У цьому звіті було підтверджено оцінку 2016 року, що ситуація на території Криму та Севастополя є міжнародним збройним конфліктом між Україною та Російською Федерацією.

"Згідно з оцінкою канцелярії прокурора, до ситуації в Криму залишається застосовним право міжнародних збройних конфліктів і після 18 березня 2014 року, оскільки в Криму і Севастополі фактично зберігається стан окупації", - пояснюють в офісі прокурора.

У канцелярії прокурора зазначають, що з 2016 року бачать у конфлікті на Донбасі ознаки міжнародного збройного конфлікту.

"Інтенсивність бойових дій між українськими урядовими військами й антиурядовими збройними елементами на сході України досягла такого рівня, який тягне за собою можливість застосування до нього права збройних конфліктів, і що збройні групи, які діють на сході України, включаючи "ЛНР" і "ДНР", досить організовані, щоб розглядатися як сторони неміжнародного збройного конфлікту. Канцелярія прокурора також дійшла до висновку, що приклади прямого військового протистояння між збройними силами Російської Федерації та України вказують на те, що, принаймні, з 14 липня 2014 року на сході України, паралельно з неміжнародним конфліктом, має місце міжнародний збройний конфлікт", - пояснюють у канцелярії.

Зокрема, здійснюється аналіз понад 1,2 тис. конкретних випадків злочинних дій.

"Канцелярія прокурора зареєструвала понад 1200 випадків ймовірних злочинів, скоєних у контексті подій на сході України за період із 20 лютого 2014 року. Хоча більшість із таких випадків мали місце в найінтенсивніший період бойових дій у 2014 і 2015 роках", - наголошується в звіті.

Як повідомлялося, 16 листопада 2018 року заступник генерального прокурора України Дмитро Сторожук заявив, що повноцінне співробітництво України та Міжнародного кримінального суду (МКС) щодо притягнення до відповідальності винних у злочинах на Донбасі та в Криму можливим буде лише після ратифікації Римського статуту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА