10:13 07.12.2018

Політично мотивовані обвинувачення проти кримського адвоката Курбедінова мають бути зняті

2 хв читати
Політично мотивовані обвинувачення проти кримського адвоката Курбедінова мають бути зняті

Політично мотивовані обвинувачення проти кримського адвоката Еміля Курбедінова, якого затримали в окупованому Росією Криму та пред'являють обвинувачення в публікації у Facebook п'ятирічної давності, мають бути зняті, а його самого слід негайно звільнити, заявляє директор Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії Марі Стразерс.

"Використання соціальних мереж як інструменту переслідування активістів у Криму викликає дедалі більше занепокоєння. Політично мотивовані обвинувачення проти Еміля Курбедінова мають бути зняті, а його самого слід негайно і беззастережно звільнити", - наводить слова М.Стразерс Amnesty International Україна в п'ятницю вранці.

Вона зазначила, що після нещодавнього арешту в Москві правозахисника Льва Пономарьова Е.Курбедінов - це вже другий за останні два дні правозахисник, якого заарештували за пост у соціальній мережі.

"Подібність цих двох випадків очевидна, навіть якщо вони не пов'язані між собою. Обидва чоловіки є видатними представниками правозахисної спільноти, і саме з цієї причини російська влада здійснила свідому атаку на них", - висловила переконання М.Стразерс.

Як повідомлялося, представники окупаційної влади Російської Федерації затримали в Криму Е.Курбедінова вранці 6 грудня. Як повідомив член меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв, адвокат захищає, зокрема, українських моряків-військовополонених. "Адвокат Курбедінов захищає і кримськотатарських, і українських політичних в'язнів в окупованому Росією Криму. Він також став одним з адвокатів, які захищають українських моряків-військовополонених", - написав Е.Барієв у Facebook.

Як повідомив увечері того самого дня "Інтерфаксу" колега затриманого Айдер Азаматов, Е.Курбедінову ставлять у провину статтю 20.3 КпАП РФ. Стаття 20.3 КпАП РФ передбачає відповідальність за пропаганду або публічну демонстрацію нацистської атрибутики або символіки екстремістських організацій.

За даними джерел "Інтерфаксу", Е.Курбедінова обвинувачують у розміщенні в соцмережі Facebook поста із символікою "Хізб ут-Тахрір" у 2013 році. Ця організація заборонена в Росії, але вільно діє в Україні. У 2013 році Крим був частиною України, а навесні 2014 року був анексований Росією.

На початку 2017 року адвокат Е.Курбедінов провів десять діб в ізоляторі тимчасового тримання в Сімферополі за пост 2013 р. матеріалів з символікою "Хізб ут-Тахрір" у соцмережі "ВКонтакте".

Київський районний суд Сімферополя 6 грудня не зміг ухвалити рішення в розгляді адміністративних матеріалів на адвоката і переніс розгляд на ранок наступного дня. Засідання суду тривало близько п'яти годин. Інтереси Е.Курбедінова в суді представляли більше ніж десять адвокатів і правозахисників. "Еміль до 9:00 ранку завтрашнього дня (7 грудня - ІФ) буде вдома. В п'ятницю продовження процесу", - повідомив "Інтерфаксу" один з адвокатів Е.Курбедінова Айдер Азаматов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок ворожого обстрілу в Херсоні пошкоджено магазин і освітній заклад

У Києві затримали псевдобізнесменів, які за фальшивими документами хотіли отримати в банку кредит на 25 млн грн

У Брюсселі відбудеться Форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Кличко візьме участь у Саміті мерів європейських міст, приуроченому до Дня Європи

РФ наразі не запрошена на Саміт миру, але мирний процес без Росії неможливий - МЗС Швейцарії

Ворог не прорвався до каналу Сіверський Донець - Донбас, ситуація в районі Часового Яру контрольована, другу лінію оборони укріплено - ОСУВ "Хортиця"

За минулу добу на півдні України знищено авіаракету, два БПЛА Shahed і два "Орлани"

Нардепу Клочку повідомлено про підозру в незаконному збагаченні на понад 11 млн грн

На катерах ВМС ЗСУ "Ірпінь" і "Рені", отриманих від Естонії, виконуватимуть бойові завдання

Україна не має реалістичного плану "Б" у короткостроковій перспективі без допомоги США - Стефанішина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА