10:32 14.12.2018

Глава УАПЦ не визначився, кого підтримає на посаду предстоятеля об'єднаної церкви

2 хв читати

 Предстоятель Української автокефальної православної церкви (УАПЦ) Макарій повідомив, що ще не визначився з тим, за кого голосуватиме на Об'єднавчому соборі 15 грудня в Києві.

"Я фактично ще не визначився, за кого я голосуватиму, ще кандидатів немає... Я своєї кандидатури не виставлятиму. Бог мені думку таку добру надіслав, тому що вже в жовтні місяці надійшов лист за підписом Вселенського патріарха, мені надійшов і, напевно, патріарху Філарету (глава УПЦ-КП - ІФ), щоб ми не ставили на голосування - ні один, ні другий", - сказав глава УАПЦ в інтерв'ю "Радіо Свобода", тези якого оприлюднено в п'ятницю.

За його словами, він, як і інші архієреї та священнослужителі, з отриманням томосу матиме входити до правового, канонічного поля, "якого ми, я зізнаюся сам за себе, не дуже дотримувалися".

"На жертви я вже йду, пішов, що не пропоную себе предстоятелем. На жертви я ще можу піти... я не горда людина, я можу поклонитися. Колись сказав... що я згоден блаженнійшому Онуфрію (глава УПЦ (МП) - ІФ) поклонитися, якщо він знайде в собі силу, відійде від Москви і ми об'єднаємося", - сказав предстоятель УАПЦ.

При цьому Макарій зазначив, що переживає за перспективу проведення Об'єднавчого собору.

Щодо регламенту собору глава УАПЦ висловив думку, що варто було б "інший варіант застосувати: об'єднатися навколо томосу, тимчасово або з екзархами, або митрополита направити, щоб поговорити, об'єднатися". "Коли об'єднання успішно пройшло навколо томосу, тоді можна було провести собор. Моя думка була така. Дай Боже, щоб не було жодних ексцесів на соборі, щоб не було жодних загострень", - сказав він.

Предстоятель УАПЦ також висловив припущення, що "якби не було анексії Криму, не було Путіна, який ввів війська на схід України, я думаю, що, може, у нас і томосу цього не було б ".

За його словами, якщо РФ виведе війська з України, російська церква може, зокрема на нині окупованих територіях, залишитися. "Не прибере війська, і надалі воюватиме з Україною - українці знайдуть у собі силу, і ті, що на сході України знайдуть в собі силу... і російська церква раз за разом зменшуватиметься", - зазначив Макарій.

Об'єднавчий собор зі створення Помісної православної церкви в Україні відбудеться в Києві 15 грудня в соборі святої Софії. Вселенський патріарх Варфоломій передасть томос обраному предстоятелю 6 січня 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА