10:58 15.12.2018

Що відомо про об'єднавчий церковний собор

2 хв читати
Що відомо про об'єднавчий церковний собор

Вранці суботу в соборі Святої Софії, зведеному у першій половині XI століття в центрі Києва, почнеться Об'єднавчий собор, на якому українські православні ієрархи заснують Помісну православну автокефальну українську церкву, затвердять її Статут і оберуть предстоятеля.

Запрошення взяти участь в Об'єднавчому соборі архієреїв Української православної церкви Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви та Української православної церкви (Московського патріархату) раніше направив Вселенський патріарх Варфоломій.

Як стало відомо агентству "Інтерфакс-Україна", з кожним архієреєм на Об'єднавчий собор прибудуть дві людини: клірик і мирянин. Загалом очікується участь 192 делегатів із правом голосу.

Об'єднавчий собор має затвердити Статут Православної церкви в Україні. За інформацією радника президента України Ростислава Павленка, пропозиції до Статуту, які сформулював Синод Вселенського патріархату на основі положень Томосу про автокефалію, учасникам собору представлять до обговорення екзархи Вселенського патріарха.

Проект Статуту майбутньої помісної церкви раніше розглянула комісія представників православних церков України, яка здійснює підготовку об'єднавчого собору. "Ми пройшлися проектом статуту, запропонованим Синодом Вселенського патріархату. Дискутували, деякі речі збережено, деякі – змінено, кілька відкинуто", - сказав глава інформаційного управління УПЦ-КП архієпископ Євстратій (Зоря).

Собор також обере предстоятеля Православної церкви в Україні. Згідно з наявною у агентства "Інтерфакс-Україна" інформацією, голосування за кандидатів на верховенство в помісній церкві буде таємним і відбудеться в два етапи.

Обраному на соборі предстоятелю Православної церкви в Україні 6 січня 2019 року на Фанарі після співслужіння божественної літургії Вселенський патріарх Варфоломій передасть Томос про автокефалію.

Формат проведення собору, за рішенням підготовчого оргкомітету, закритий, тому представники ЗМІ не будуть допущені на територію заповідника "Софія Київська" і до самого собору Святої Софії.

На початку Об'єднавчого собору ієрархи здійснять спільний молебень, після чого з вітальним словом звернеться представник Вселенського патріарха митрополит Гальський Еммануїл, який прибув до Києва раніше. За інформацією організаторів, молебень і вітальне слово транслюватимуться на великі екрани, встановлені на Софійській площі. Також сигнал трансляції отримають телеканали.

Час проведення Об'єднавчого собору не регламентовано, проте його організатори висловлювали сподівання на те, що він відбудеться протягом одного дня.

У Національній поліції України заявили про готовність забезпечити порядок у Києві в день проведення Об'єднавчого собору. "Стосовно кількості поліцейських, то я скажу, що їх буде стільки, скільки потрібно. У нас достатньо сил і засобів, щоб гарантувати безпеку будь-яких волевиявлень громадян у центральній частині Києва, зокрема релігійних", - наголосив глава Нацполіції Сергій Князєв.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА