20:22 16.12.2018

Для завершення розслідування вбивства Гандзюк у слідства напрацьовані дуже якісні матеріали

3 хв читати
Для завершення розслідування вбивства Гандзюк у слідства напрацьовані дуже якісні матеріали

Президент України Петро Порошенко заявляє, що слідчі органи мають напрацювання для завершення розслідування вбивства радника мера Херсона Катерини Гандзюк, в тому числі щодо замовників та організаторів.

"На сьогоднішній день, як мені повідомляють слідчі органи, до завершення розслідування, в тому числі стосовно замовників і організаторів, є дуже якісні матеріали, які напрацьовані", - сказав П.Порошенко на прес-конференції в неділю в Києві.

"Ми не дамо зіпсувати імідж України нерозслідуванням справ (нападів на - ІФ) активістів", - підкреслив президент і додав, що К.Гандзюк встигла до своєї смерті дати правоохоронцям "достатньо свідчень" щодо нападу на неї.

"Я гарантую, що хто б не був виявлений, ми не дамо його якось вивести з-під слідства або захистити. Причетні до цього злочину, точно понесуть відповідальність", - запевнив П.Порошенко.

"Моя вимога - справи не тільки щодо виконавців мають якомога швидше потрапити до суду", - додав він.

Президент також назвав досягненням те, що створена у Верховній Раді тимчасова слідча комісія з розслідування вбивства К.Гандзюк не перешкоджає слідству.

"Не впевнений, що вона (комісія - ІФ) допомагає слідству, але дуже радий, що вона точно не перешкоджає, і це вже дуже велике досягнення", - сказав він.

31 липня 2018 року вранці в Херсоні невідомий облив концентрованою сірчаною кислотою К.Гандзюк біля її будинку. Постраждалу з опіками доставили в місцеву лікарню, але незабаром перевели в медустанову Києва.

Були затримані п'ятеро підозрюваних у замаху на К.Гандзюк, в тому числі чоловік, зафіксований на відео з камер спостереження як покупець сірчаної кислоти.

4 листопада К.Гандзюк померла. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на закінчений злочин - за пунктами 4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).

6 листопада Верховна Рада підтримала постанову про створення ТСК для розслідування відомостей про напад на К.Гандзюк та інших громадських активістів.

На початку листопада журналісти Оксана Денисова і Тетяна Ніколаєнко оприлюднили ім'я ймовірного посередника між замовником і організатором вбивства К.Гандзюк - ним виявився помічник народного депутата Миколи Паламарчука Ігор Павловський, який передавав гроші "за роботу" підозрюваному в організації вбивства Сергію Торбину. 5 листопада М.Паламарчук заявив, що не має ніякого відношення до нападу на К.Гандзюк і 6 листопада звільнив І.Павловського; потім останнього затримала СБУ. 12 листопада суд обрав І.Павловському запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

3 грудня Ю.Луценко заявив, що слідство встановило всіх замовників та організаторів нападу на К.Гандзюк, який призвів до її смерті. "У цьому процесі вже оголошено про підозру помічникові одного з народних депутатів і думаю, що найближчим часом ми оголосимо ще низку підозр, які остаточно покажуть коло осіб, причетних до замовлення, організації і виконання цього злочину", - сказав він.

Ю.Луценко зазначив, що є "кілька десятків версій" цього злочину, але наразі слідство сходиться на тому, що знайдено основну версію. "І ми бачимо мотив - це активність Гандзюк проти однієї з великих корупційних схем місцевої влади. І всі, хто замовив це вбивство, хто його організовував, нами встановлені", - підкреслив генпрокурор.

7 грудня генеральний прокурор України заявив, що вважає розслідування правоохоронних органів у справі про вбивство Е.Гандзюк результативним. "Маємо досить чітку версію щодо замовника, як тільки ми зберемо юридичні факти ... буде оголошено про підозру і точно затримано ще й замовника", - зазначив він.

Водночас, генпрокурор відмовився відповідати на питання про можливі терміни в оголошенні підозри замовнику. "Ніякі терміни в слідстві не встановлюються", - сказав Ю.Луценко.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА