10:43 22.12.2018

Усі операції в Україні з трансплантації органів з 1 січня зупиняться – Сисоєнко

3 хв читати
Усі операції в Україні з трансплантації органів з 1 січня зупиняться – Сисоєнко

Усі операції з трансплантації органів, які проводилися в Україні, будуть зупинені в 1 січня 2019 року, вважає заступник Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Ірина Сисоєнко.

"З 1 січня припиняється дія закону, яким зараз в Україні відбувається щорічно близько 130 операцій родинної трансплантації. Відповідно, всі операції з трансплантації в Україні припиняться. Лікарі, які приймуть рішення про трансплантацію, з 1 січня 2019 р. порушуватимуть порядок трансплантації анатомічних матеріалів людини, що тягне за собою кримінальну відповідальність", - написала вона на своїй сторінці у мережі "Фейсбук".

І.Сисоєнко зазначила, що припинення операцій з трансплантації пов'язане насамперед із тим, що з 1 січня не зможе набути чинності ухвалений в 2018 році новий закон про трансплантацію, тоді як чинний втратить силу.

Причиною не набуття чинності нового закону депутат називає неприйняття Міністерством охорони здоров'я та урядом підзаконних актів, необхідних для його реалізації. Зокрема, відсутність реєстрів.

"Із 29 підзаконних актів, які уряд має розробити і затвердити для введення закону в дію, не затверджено жодного. Не створено Єдину державну інформаційну систему трансплантації (реєстр - ІФ)", - пояснила депутат.

За її інформацією, наразі трансплантації в Україні потребують близько 5 тис. людей на рік.

"З 1 січня 2019 року в Національному інституті хірургії та трансплантології ім. О. О. Шалімова не відбудеться жодної операції з трансплантації, водночас черга на трансплантацію розписана на чотири місяці вперед", - наголосила І.Сисоєнко.

Депутат зазначила, що за ініціативою депутатів у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №9284, який відтерміновував набуття чинності нового закону про трансплантацію на рік – на 1 січня 2020 року, таким чином, даючи достатньо часу для підготовки підзаконних актів і запуску держреєстрів.

Цей законопроект було внесено до порядку денного 6 грудня 2018 року, а 18 грудня його розгляд було відкладено.

Як повідомлялося, 18 грудня Кабінет Міністрів України дозволив здійснити повну передоплату послуг зі створення Єдиної державної інформаційної системи трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів (ЄДІСТ). Наприкінці жовтня МОЗ почало закупівлі для створення ЄДІСТ. Торги мають відбутися 2 січня 2019 року.

До цього часу в Україні був відсутній єдиний реєстр донорів, в якому б зберігалася вся необхідна інформація за світовими стандартами.

Закон "Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людини" набирає чинності з 1 січня 2019 року, за винятком п. 4 р. 7, в якому прописано заходи, які має здійснити Кабмін до вступу документа в дію.

Чинний наразі закон "Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людини" втратить силу з 2019 року.

Раніше голова комітету Верховної Ради з охорони здоров'я Ольга Богомолець заявляла про необхідність ініціювати МОЗ набуття чинності закону про трансплантацію відстрочки на рік через відсутність реєстру донорів.

Створення ЄДІСТ є першочерговим завданням для впровадження трансплантації в Україні. Система допоможе вчасно знаходити потенційного донора, фізичні показники якого дають змогу врятувати пацієнта, що потребує трансплантації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Києві організують охорону місць богослужіння у Великодню ніч, комендантська година не зміниться - військова адміністрація

Окупанти за добу 7 разів обстріляли міста й села Донеччини, у Новоолександрівці й Калиновому загинули мирні жителі

В Україні встановили рекорд із наймасовішого розпису писанок майстрами з різних регіонів

Із Криму з вересня 2022 року виїхало до 8 тис. кримських татар - Чубаров

СБУ здійснює обшуки в митрополита Запорізького Луки - джерело

У Середземному морі РФ тримає два кораблі, один із них ракетоносій "Калібрів" - ВМС ЗСУ

За минулу добу на Харківщині одна людина загинула та десять постраждали в результаті ворожих обстрілів

Ворог зранку атакував три громади Сумської області

СБУ проводить "контррозвідувальні заходи" в Шевченківському районі Києва

Окупанти за добу завдали 383 удари по шести населених пунктах Запорізької області, є поранений

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА