20:11 28.12.2018

У Кишиневі бачать серйозні зрушення у придністровському врегулюванні за 2018 рік

2 хв читати
У Кишиневі бачать серйозні зрушення у придністровському врегулюванні за 2018 рік

Віце-прем'єр Молдови з питань реінтеграції, представник Кишинева на переговорах із Тирасполем Крістіна Лєснік назвала 2018 рік одним із найуспішніших у процесі придністровського врегулювання.

"У 2017 році процес урегулювання було сконцентровано на підписанні низки протоколів. Цього року Бюро з реінтеграції вдалося впровадити ці рішення для надання послуг громадянам і відновлення довіри на обох берегах Дністра", - сказала вона журналістам у п'ятницю.

На думку віце-прем'єра, завдяки зміні характеру переговорного процесу з агресивного на більш конструктивний вдалося підвищити динаміку роботи Бюро з реінтеграції, провести 30 засідань на рівні переговірників (дев'ять - у 2017 р.), а також 88 зустрічей робочих груп із різних галузей (32 - у 2017 році).

"Реалізовано 49 проектів, для яких із Фонду з реінтеграції було надано близько 15 млн леїв (майже $1 млн - ІФ)", - зазначила К.Лєснік.

Вона нагадала, що у 2018 році досягнуто результатів щодо практичної реалізації домовленостей про вирішення шести з восьми проблем, переговори щодо яких тривають з 2016 року. Ці питання обговорювалися в "берлінському протоколі", підписаному 1 червня 2016 року.

"Практично повністю вирішено питання про доступ молдовських фермерів до своїх земельних ділянок у Придністров'ї; вирішено проблему функціонування в Придністров'ї молдовських шкіл із навчанням латинською графікою; працює механізм апостиляції (визнання) Кишиневом дипломів про освіту, виданих у Придністров'ї; відкрито міст через Дністер біля сіл Гура Бикулуй і Бичок; упроваджуються положення протоколу в галузі метеорології та охорони природних ресурсів у басейні Дністра. У вересні розпочалася реалізація рішення про видачу нейтральних номерів придністровським автомобілям з метою забезпечення їх доступу до міжнародного автомобільного руху", - назвала досягнення К.Лєснік.

Віце-прем'єр зазначила, що учні та вчителі восьми шкіл у Придністров'ї з викладанням молдовською мовою на основі латинської графіки можуть вільно переміщатися без перевірки через так звані придністровські пункти пропуску. Для цього їм достатньо пред'явити посвідчення, видані школою.

"Механізм апостиляції дипломів, виданих у Придністров'ї, повноцінно працює. Видано 201 диплом, більшість з яких (54) призначена для навчання в Італії. Також працює механізм реєстрації транспорту. Вперше представники Агентства державних послуг Молдови працюють в офісах у Тирасполі та Рибниці. На сьогодні цим механізмом скористалися 2200 осіб. Особливо важливо, що 1730 осіб звернулися до Агентства державних послуг з метою заміни придністровського водійського посвідчення на молдовське", - зазначила віце-прем'єр Молдови.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА