07:14 05.01.2019

Вселенський патріарх підпише і вручить томос про автокефалію ПЦУ її предстоятелю митрополиту Епіфанію

3 хв читати
Вселенський патріарх підпише і вручить томос про автокефалію ПЦУ її предстоятелю митрополиту Епіфанію

Процедура надання томосу про автокефалію Православної церкви України (ПЦУ) почнеться в суботу, 5 січня, в Стамбулі. Томос буде урочисто вручено Вселенським патріархом Варфоломієм предстоятелю ПЦУ митрополиту Київському і всієї України Епіфанію 6 січня після Божественної літургії.

Процедура надання томосу розпочнеться 5 січня зі спільного молебню Вселенського патріарха Варфоломія і предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія в храмі Святого Георгія Побідоносця на Фанарі (район Стамбула, де розташовується резиденція Константинопольського патріарха). Потім Вселенський патріарх офіційно підпише томос.

Наступного дня, 6 січня, відбудеться урочисте богослужіння двох предстоятелів. Після божественної літургії томос про автокефалію ПЦУ буде вручений митрополиту Епіфанію.

На церемоніях підписання та вручення томосу будуть присутні президент України Петро Порошенко і голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Об'єднавчий православний Собор, в якому взяли участь церковні ієрархи, священики і миряни, які представляли три православні церкви: Українську православну церкву Київського патріархату, Українську автокефальну православну церкву та Українську православну церкву (Московського патріархату) 15 грудня 2018 року затвердив статут Православної церкви України і обрав її предстоятелем митрополита Епіфанія.

17 грудня новостворену ПЦУ фактично визнав Ватикан: у той день офіційний портал новин Ватикану повідомив про обрання митрополита Епіфанія предстоятелем автокефальної Української церкви. Фактично це знак того, що відповідно до порядку екуменічного діалогу з православними церквами в силу канонічного визнання Вселенським патріархом Варфоломієм Української церкви і її митрополита - ця церква набуває для Ватикану суб'єктність.

Того ж дня митрополит Київський і всієї України заявив, що на формування керівних органів ПЦУ після отримання томосу знадобиться "один-два місяці": "Першим рішенням, звичайно, нам потрібно сформувати відповідні керівні органи ... Я вважаю, що після отримання томосу - це різдвяний цикл, багато свят припадає, але протягом місяця-двох ми сформуємо ці керівні органи єдиної церкви і будемо надалі працювати на розвиток цієї єдиної церкви".

Як повідомлялося, П.Порошенко 17 квітня 2018 року повідомив про свій намір звернутися до Вселенського патріарха Варфоломія із закликом видати томос, який надає автокефалію єдиної помісної Православної церкви в Україні і закликав Верховну Раду підтримати його ініціативу. Український парламент 19 квітня ухвалив відповідне звернення до Вселенського патріарха.

П.Порошенко і патріарх Варфоломій за підсумками зустрічі в Стамбулі 3 листопада 2018 року підписали угоду про співпрацю та взаємодію між Києвом і Константинопольським патріархатом зі створення Помісної православної церкви в Україні.

Згідно з документом, Вселенський патріарх надає Томос, визнаючи незалежність Української церкви, і вручає його предстоятелю, обраному на Соборі. Українська держава, згідно з Конституцією і законами, надає цим процесам сприяння.

Крім того, згідно з документом, в Києві буде зареєстрована місія Вселенського патріарха - фактично, посольство, яке буде представляти патріархію і сприяти зв'язкам незалежної ПЦУ з Вселенським православ'ям.

18 жовтня Верховна Рада передала Андріївську церкву в Києві в безоплатне постійне користування Вселенському патріархату для здійснення богослужінь, релігійних обрядів, церемоній та процесій. Відповідно до закону, Андріївська церква є об'єктом культурної спадщини і пам'ятником архітектури і залишається в державній власності.

Російська православна церква (РПЦ), як і УПЦ (Московського патріархату), намагалася і продовжує вживати заходів, щоб перешкодити створенню автокефальної Православної церкви в Україні. Так, ще 15 жовтня Синод РПЦ визнав неможливим її подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом.

28 грудня Синод РПЦ вирішив утворити патріарші екзархати в Західній Європі і Південно-Східній Азії. Синод ухвалив утворити патріарший екзархат в Західній Європі з центром в Парижі, включивши в сферу пастирської відповідальності даного екзархату наступні країни: Андорра, Бельгія, Велика Британія та Північна Ірландія, Ірландія, Іспанія, Італія, Ліхтенштейн, Люксембург, Монако, Нідерланди, Франція, Швейцарія.

У РПЦ заявили, що таким чином відповідають на дії Константинополя в Україні.

У цьому ж контексті було вирішено утворити патріарший екзархат в Азії з центром в Сінгапурі. У сфері відповідальності азіатського екзархату РПЦ такі країни: Сінгапур, В'єтнам, Індонезія, Камбоджа, КНДР, Південна Корея, Лаос, Малайзія, М'янма, Філіппіни і Таїланд.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА