20:14 13.01.2019

Нобелівського лауреата позбавили почесних звань за сумніви щодо розуму чорношкірих

2 хв читати
Нобелівського лауреата позбавили почесних звань за сумніви щодо розуму чорношкірих

Американський вчений Джеймс Вотсон, удостоєний Нобелівської премії за відкриття ДНК, позбавлений усіх почесних звань через його скандальні заяви щодо зв'язку раси і інтелекту.

Як повідомляє "Бі-бі-сі", знаменитий біолог у телепередачі знову підняв питання про те, що нібито гени впливають на відмінність між середнім IQ представників європеоїдної і негроїдної рас.

У лабораторії в Колд Спрінг Харбор, директором якої Вотсон раніше був, назвали його слова бездоказовими і необдуманими.

90-річний вчений і раніше висував подібні припущення. Зокрема, в 2007 році він заявив, що майбутнє Африки представляється йому досить сумним, тому що "вся наша соціальна політика заснована на припущенні, що їх інтелект відповідає нашому. Тестування показують, що це не так".

Як підкреслював Вотсон, він сподівається, що всі люди рівні, але "кому доводилося мати справу з чорношкірими підлеглими, той знає, що це не так".

Через ці зауваження він втратив посаду в лабораторії в Колд Спрінг Харбор, але зберіг почесні звання після написаного листа з вибаченнями. Але після нового документального фільму, показаного в США, лабораторія вирішила позбавити вченого і цього.

Син біолога Руфус Вотсон заявив, що його батько може здатися расистом і прихильником дискримінації, але це не так. "Вони представляють лише досить вузьку інтерпретацію генетичного призначення ... Лабораторія була сенсом життя для мого батька, а тепер вони вважають його тягарем", - сказав він.

Джеймс Вотсон отримав Нобелівську премію з фізіології і медицини в 1962 році спільно з Френсісом Криком і Морісом Вілкінсом за відкриття структури молекули ДНК. У 2014 році він продав свою медаль, заявивши, що наукове співтовариство зацькувало його за висловлювання щодо раси і інтелекту.

Наразі він відновлюється після автоаварії і, за деякими даними, "дуже погано усвідомлює те, що відбувається".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА