09:06 17.01.2019

СБУ підтверджує затримання видворення з РФ О.Бойко (Віщур)

2 хв читати
СБУ підтверджує затримання видворення з РФ О.Бойко (Віщур)

Служба безпеки України підтверджує затримання "антиукраїнської пропагандистки" Олени Бойко (Віщур), яку видворили з території РФ, повідомила спецслужба на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер.

СБУ зазначає, що "починаючи з 2014 року агітаторка поширювала в інтернеті матеріали антиукраїнського характеру, пропагувала протистояння між українцями через політичні переконання, публічно закликала до порушення територіальної цілісності України".

У серпні 2015 року, виїхавши на тимчасово окуповані території, а згодом і до РФ, вона у засобах масової інформації постійно закликала до зміни меж території або державного устрою України, зазначили в спецслужбі.

14 грудня 2018 року О.Бойко (Віщур) було оголошено у розшук, а 15 грудня Галицький районний суд Львова дав дозвіл на її затримання з метою її приводу для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу – тримання під вартою.

Слідство у кримінальному провадженні за ч. 2 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України проводить слідчий відділ УСБУ у Львівській області.

Слідчі дії тривають.

Як повідомляло агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на інформоване джерело, О.Бойко (Віщур) 16 січня 2019 року затримали, й вона перебувала в пункті пропуску "Гоптівка" в Харківській області.

"Вона зараз у "Гоптівці". Її затримали, оскільки вона перебуває в розшуку. Вона перебуватиме у спеціальному приміщенні для нелегалів, доки по неї не приїдуть співробітники УСБУ у Львівській області й не відвезуть її до Львова, де суд обиратиме їй запобіжний захід", - сказав співрозмовник агентства.

О.Віщур була активним автором сайту "Галицький яструб", де публікувалися матеріали антиукраїнської спрямованості.

У липні 2015 року в рамках справи за ч.2 ст.110 Кримінального кодексу (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) за фактами закликів до створення так званої Галицької автономії СБУ О.Віщур і ще одного члена "Галицького яструба" Романа Богвелішвілі затримала СБУ. В 2016 році О.Віщур втекла з України до РФ.

Преображенський суд Москви 10 грудня 2018 року ухвалив рішення про висилку українки на батьківщину, також стягнувши з неї штраф у розмірі 5 тис. рублів. Згідно з рішенням суду, вона вчинила правопорушення за ч.3.1 ст.18.8 КпАП РФ (порушення іноземним громадянином або особою без громадянства правил в'їзду в РФ або режиму перебування в РФ). Московський міський суд 19 грудня визнав це рішення районного суду законним.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА