15:14 23.01.2019

У Львові розпочалася підготовка до демонтажу аварійної стели Монумента Слави

2 хв читати
У Львові розпочалася підготовка до демонтажу аварійної стели Монумента Слави

Галицька районна адміністрація Львова підписала договір з іншим підрядником на проведення робіт із демонтажу аварійної стели Монумента Слави, вже встановлені будівельні рихтування.

Як повідомила прес-служба Львівської міськради, Галицька райадміністрація підписала угоду з ФОП "Роман Хома" на демонтаж аварійної стели Монумента Слави.

"Було підписано угоду з компанією "Альтера". Після детального вивчення обсягу та складності робіт вона написала листа до Галицької районної адміністрації з повідомленням, що просить розірвати договір на роботи в зв'язку з виходом з ладу основних засобів, необхідних для виконання цих робіт. Тому ми підписали нову угоду з ФОП "Роман Хома" на проведення цих робіт. Підрядник вже розпочав підготовчі роботи (установка будівельних лісів). роботи заплановано продовжувати", - повідомив голова Галицької райадміністрації Андрій Зозуля.

Спочатку потрібно демонтувати гранітні елементи, барельєфи, потім демонтувати саму конструкцію стели. Певні елементи будуть передані до музею "Територія терору".

Як повідомлялося, Львівська міськрада травнем 2017 року утворила робочу групу для вирішення питання експонування Монумента Слави на вулиці Стрийській у Львові.

У лютому 2018 року виконком міськради прийняв рішення про проведення протиаварійних робіт на пам'ятнику. Після досліджень вченими "Львівської політехніки" технічний стан 30-метрової стели визнали гостро аварійним.

У грудні 2018 року Галицька райадміністрація підписала договір з компанією "БК Альтера" про початок робіт із демонтажу аварійної стели.

Монумент Слави (відкрито у 1970 році, раніше - Монумент бойової слави Радянських Збройних сил) - меморіал на згадку про Червону (Радянську) армії, однієї з переможниць над нацизмом у Другій світовій війні.

Ансамбль складається з тридцятиметрового пілона з п'ятьма горельєфами, що втілюють основні види військ, бронзової скульптурної групи з алегоричних фігур радянського воїна і Батьківщини-матері і масивної гранітної стели з шістьма великими мідними горельєфами: "Народження Червоної Армії", "Громадянська війна", "Звільнення Західної Україна", "Рік 1941-й", "Велика Вітчизняна війна" і "Перемога".

У 2007 році була створена комісія з питання можливого знесення меморіалу або окремих його елементів, як "імперсько-більшовицьких символів", але наприкінці лютого 2014 міськвиконком Львова поставив крапку на дискусії про майбутнє Монумента Слави і постановив, що демонтажу він не підлягає.

У квітні 2017 року депутати від Української Галицької партії зажадали від міського голови демонтувати Монумент Слави в рамках законів про декомунізацію. 18 травня того ж року міський голова Львова Андрій Садовий створив робочу групу з питання майбутнього монумента.

Монумент Слави періодично зазнає нападів з боку вандалів. Зокрема, в лютому 2018 року на ньому були пошкоджені деякі елементи і нанесені написи білою фарбою. У червні 2017 року невідомі облили монумент червоною фарбою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА