15:57 23.01.2019

Неукомплектованість судів залишається проблемою судової системи в Україні - юристи

6 хв читати
Неукомплектованість судів залишається проблемою судової системи в Україні - юристи

Неукомплектованість судів залишається проблемою судової системи, через відсутність суддів розгляд справ затягується.

Таку оцінку перебігу судової реформи дали опитані агентством "Інтерфакс-Україна" юристи.

"Відчувається брак суддів у районних судах, що призводить до тривалого розгляду справ. Наприклад, Печерський районний суд м. Києва перші засідання за позовами, поданими в січні 2018 року, призначав на вересень 2018 року, а наступні засідання на квітень 2019 року", - розповів партнер юридичної компанії ILF Олексій Харитонов.

Загалом, за його словами, в 2018 році судова практика з багатьох питань змінювалася на рівні Великої палати Верховного Суду. При цьому в деяких випадках Велика палата Верховного суду "розгортала застосування норм права на 180 градусів".

"Так, зокрема, було у спорах громадян із ПриватБанком про захист прав споживачів. Ці справи стосуються стягнення пені з ПриватБанку за неповернення депозитів. До лютого 2018 року громадяни могли отримати компенсацію в розмірі свого внеску в банку (100 тис. грн депозиту +100 тис. грн компенсації за неповернення грошей вчасно). У лютому 2018 року Верховний Суд змінив формулу розрахунку компенсації, і громадяни зможуть стягнути в середньому 1-5 тис. грн як компенсацію, що явно несправедливо", - сказав він.

Радник юридичної фірми Sayenko Kharenko Олексій Колток зазначив, що в 2018 році адвокати і судді вже змогли повноцінно працювати за повністю оновленим процесуальним законодавством.

"Загалом можна констатувати, що процес досить зручний і сприяє якості розгляду судових справ. При цьому на практиці ми бачимо, що не всі суди ще змогли адаптуватися до нових кодексів, через що судовий процес іноді все ще може затягуватися", - сказав він.

При цьому юрист звернув увагу, що в судовій практиці за підсумками 2018 року все ще спостерігаються труднощі з розглядом справ у Касаційному адміністративному суді, "де справи не розглядають по два-три роки".

Водночас він відзначив роботу Верховного Суду, "в рішеннях якого зустрічалися досить цікаві й мотивовані позиції". Наприклад, позиція щодо тлумачення змісту договорів проти сторони, яка складала їхній проект, висновок щодо того, що адміністративний суд, скасовуючи державну реєстрацію права власності на майно, не вирішує спір про право власності, позиція в "справі про дельфінів", де громадські організації фактично ототожнені з державними органами під час оскарження дій у сфері охорони природи тощо.

Також він звернув увагу, що "є й спірні судові рішення", серед яких, зокрема, практика відмови банкам у стягненні відсотків, нарахованих після завершення терміну дії кредитних договорів, не вирішено питання з припиненням поруки після завершення шестимісячного терміну після пред'явлення вимог до поручителя та інші.

Керуючий партнер Юридичної компанії Riyako&Partners Євген Ріяко, у свою чергу вважає, що загалом судова практика в 2018 році характеризувалася успішними спробами суддів використовувати під час розгляду справ "спрощені" варіанти судових проваджень за яких сторони до суд не викликаються.

"Це справді частково розвантажило суди й збільшило в рази швидкість розгляду справ. Така сама тенденція збережеться і в 2019 році. Така практика застосовується в багатьох країнах і достатньо успішна", - сказав він.

При цьому юрист відзначив недоукомплектованість судів, яка залишається негативним моментом у судовій реформі та призводить до великої затримки під час розгляду справ.

"Наприклад, Апеляційний суд Дніпропетровської області призначає і переносить справи на період більше ніж п'ять місяців. Це ненормально, але така кадрова реальність у судах", - сказав він.

Зі свого боку партнер адвокатського об'єднання Litigation Group Юрій Демченко наголосив, що в 2018 році судова реформа, безумовно, вплинула на судову практику, а рішення нового Верховного Суду в багатьох категоріях справ суттєво відрізняються від тих, які сформулював Верховний Суд України (ВСУ).

Адвокат групи компаній К.A.C.Group Дмитро Погорілий, оцінюючи судову практику 2018 року, зазначив, що за 2018 рік у сфері судового захисту відбулося багато змін, зумовлених і початком роботи нових процесуальних кодексів, й адміністративною реформою судових органів.

Водночас юрист відзначив кадрові проблеми в судовій сфері. "Сьогодні спостерігається масовий недобір штату суддів, що призводить до надмірного навантаження на суддю, який фізично не може розглянути таку кількість справ у прийнятні терміни. Терміни розгляду справи є суттєвою складовою гарантій судового захисту", - сказав він.

Прогнозуючи тенденції судової практики в 2019 році, юристи висловлюють сподівання на вирішення кадрових проблем судової системи.

"Найочікуванішою подією у судочинстві 2019 року є реформа судів першої інстанції, оскільки на сьогодні кількість суддів у судах катастрофічно мала, що, безумовно, впливає і на якість, і на терміни розгляду справ. Щиро сподіваємося, що після проведеної реформи судів першої інстанції справи не розглядатимуть протягом декількох років, а будуть вирішені в терміни, визначені процесуальним законодавством", - сказав Ю.Демченко.

О.Харитонов нагадав, що в 2018 році у підприємців з'явилися новий закон про ТОВ, товариства з обмеженою відповідальністю - найпопулярнішої форми ведення бізнесу в Україні серед юридичних осіб, і нові інструменти для домовленостей між декількома власниками бізнесу - новий статут і корпоративний договір. Ці зміни, безумовно, позначаться на судовій практиці.

"Бізнес із другом, спільна справа 50 на 50 і часто безмежна довіра з понятійними домовленостями на серветці - це типова ситуація для багатьох українських компаній, особливо родом із 90-х, які приводили до тупикових корпоративних конфліктів і судових процесів на роки. Тепер міноритарії отримали більше прав і важелів впливу і в 2019 році ми можемо побачити нові судові процеси в цьому напрямі й нову судову практику", - сказав він.

О.Харитонов також прогнозує збереження зростання кількості кримінальних і, відповідно, судових справ про оскарження дій слідчих, повернення майна вилученого під час обшуків, засідань про обрання запобіжного заходу.

Крім того, він очікує розгляду в судах справ про оскарження результатів виборів. Водночас, на його думку, щодо корупційних справ навряд чи буде винесено вироки, оскільки формування Антикорупційного суду завершується в червні 2019 року, а передання йому справ, найімовірніше, триватиме до кінця 2019 року.

У свою чергу О.Колток вважає, що з другої половини 2019 року "можна очікувати виникнення нової категорії судових справ, пов'язаних з банкрутством фізичних осіб".

Крім того, зняття мораторію на звернення стягнення на нерухоме майно за зобов'язаннями фізичних осіб в іноземній валюті може спричинити ряд судових суперечок, пов'язаних як зі зверненням стягнення на таке майно кредиторами, так і з оскарженням таких дій з боку боржників.

О.Колток також нагадав, що в 2019 році можна очікувати зміну підходу банків до стягнення заборгованості й формування практики ухвалення судових рішень щодо цієї категорії судових справ.

Він очікує, що в 2019 році повноцінно запрацює Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система.

"Це має суттєво полегшити учасникам судового процесу низку організаційних питань, пов'язаних із представництвом у судах", - сказав юрист.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА