12:28 25.01.2019

СБУ найближчим часом оприлюднить зведення про злочинну діяльність підрозділів "ПВК Вагнера"

2 хв читати
СБУ найближчим часом оприлюднить зведення про злочинну діяльність підрозділів "ПВК Вагнера"

Служба безпеки України найближчим часом оприлюднить нові відомості про злочинну діяльність "засекречених" гібридних проектів російської військової розвідки в Судані, зокрема співробітників "ПВК Вагнера", які раніше брали участь у бойових діях в Україні.

"Наявні в СБУ матеріали свідчать, що в Судані з грудня 2017 року перебуває збройний контингент так званої ПВК Вагнера в постійному складі не менше ніж 300 осіб. Більшість з яких до цього брала участь у бойових діях на території України", - повідомляє прес-центр СБУ на сторінці в соцмережі Facebook у п'ятницю.

Хоча, як нагадує українська спецслужба, в МЗС РФ назвали фейком матеріал авторитетного британського ЗМІ The Times про присутність у Судані російської "ПВК Вагнера", збройні підрозділи якої придушували демонстрації демократичної опозиції.

"Відповідно до російських нормативно-правових актів співробітники "ПВК Вагнера" виконують розвідувально-оперативні завдання на території інших держав в інтересах Міноборони РФ, і їхня діяльність є засекреченою. Для конспірації вони діють під прикриттям приватних структур", - повідомили в СБУ.

Зокрема, за інформацією спецслужби, в Судані для такого прикриття використовують ТОВ "М Інвест", що входить до бізнес-імперії наближеного до президента Росії Володимира Путіна російського бізнесмена Євгена Пригожина.

"Більше того, СБУ володіє доказами, що особовий склад та озброєння "ПВК Вагнера" доставляє до Судану та інших країн регіону авіація Міністерства оборони РФ. Так, згідно з угодою від 30.07.2018 (загальна сума 56 млн рос. руб.) між зазначеним вище ТОВ "М Інвест" та "223 льотним загоном" Міноборони РФ літаки Ту-154М за п'ять місяців 2018 року здійснили вісім рейсів із Москви до столиці Судану Хартума. Вже з Хартума до інших країн Африки", - йдеться в повідомленні.

Отже, за інформацією СБУ, військове командуванні РФ регулярно (що два місяці) здійснює ротацію особового складу найманців і в Сирії, і в Африці, а Судан фактично використовують як перевалочну базу для постачань зброї та особового складу до країн Африки.

"Не залишається жодних сумнівів, що так звана ПВК Вагнера є гібридним проектом російської військової розвідки, підрозділи якого розганяють демократичні протести в Судані", - наводить слова глави СБУ Василя Грицака прес-центр спецслужби.

На його думку, такі рішення Москви можуть бути спрямовані на підтримку режиму Омара Аль-Башира, ордер на арешт якого Міжнародний кримінальний суд видав ще у 2009 році за обвинуваченням у геноциді цивільного населення.

"Тому найближчим часом Служба безпеки України оприлюднить додаткові відомості про деталі злочинної діяльності "засекречених" російських підрозділів у Судані", - йдеться в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Харків і прилеглі населені пункти залишилися без цифрового ТБ - Синєгубов

У Литві стартують масштабні маневри німецької армії, в країні одночасно відбуваються ще три великі військові навчання

Унаслідок обстрілів у Покровському районі загинули дві людини, ще одну поранено

Чинного міністра підозрюють у заволодінні державною землею - НАБУ

Імовірність успішного наступу РФ на Харків дуже мала, якщо Україна швидко отримає військову допомогу США, - ISW

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по шести населених пунктах Запорізької області

Дев'ятеро людей постраждали в результаті ворожої атаки "шахедів" Одеси

Сирський обговорив ситуацію на полі бою із литовським колегою

Єрмак: Підтримка США зміцнить українське військо та допоможе Україні відстояти свої території

ЗС України продовжують відбивати ворожі атаки на шести напрямках

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА