11:58 26.01.2019

Омбудсмен і керівник ВМС ЗСУ обговорили стан здоров'я поранених українських моряків, захоплених РФ

2 хв читати
Омбудсмен і керівник ВМС ЗСУ обговорили стан здоров'я поранених українських моряків, захоплених РФ

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова обговорила з командувачем Військово-морських сил Збройних сил України Ігорем Воронченком можливе переведення українських військовополонених моряків із Росії на лікування в третю країну

"Обговорили стан здоров’я поранених моряків та надання їм термінової медичної допомоги як з боку РФ, так і міжнародної спільноти. Крім того, одним із головних питань залишається можливість переведення військовополонених на лікування до третьої (нейтральної) країни", – написала Л.Денісова на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук.

Також, за її словами, під час зустрічі співрозмовники відзначили посилення позицій України в можливості звільнення наших моряків через прийняту в ПАРЄ резолюцію з ескалації напруженості в Азовському морі і Керченській протоці, яка була проголосована 24 січня.

"Рідні українських військовополонених потребують допомоги та підтримки. Цьому питанню ми теж приділили увагу", – повідомила український омбудсмен.

Російські прикордонники 25 листопада 2018 року із застосуванням зброї захопили в районі Керченської протоки український рейдовий буксир "Яни Капу" та малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь" ВМС ЗСУ, що прямували з Одеси до Маріуполя. Затримано та заарештовано 24 українських моряків. Їх перевезли з Криму до московського слідчого ізолятора "Лефортово", крім того, трьох поранених унаслідок обстрілу росіянами українських моряків було переведено до лікарні СІЗО "Матроська тиша".

Усі моряки заявили слідству, що є військовополоненими. Такої ж позиції дотримується і влада України.

ФСБ Росії порушила кримінальну справу та пред'явила усім полоненим українським морякам обвинувачення в "незаконному перетині кордону, вчиненому групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства чи із погрозою його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ).

Серед заарештованих: командири буксира "Яни Капу" Олег Мельничук, бронекатера "Нікополь" – Богдан Небилиця, бронекатера – "Бердянськ" Роман Мокряк, дивізіону суден забезпечення військово-морської бази "Південь" ВМС України – Володимир Лісовий; співробітники СБУ Андрій Драч і Василь Сорока; члени екіпажів Денис Гриценко, Юрій Без'язичний, В'ячеслав Зінченко, Євген Семидоцький та Андрій Шевченко, Андрій Оприско, Сергій Цибізов, Юрій Будзило, Володимир Терещенко, Віктор Беспальченко, Володимир Варимез, Михайло Власюк, Богдан Головаш, Сергій Чуліб, Владислав Костишин, Сергій Попов, Андрій Артеменко та Андрій Ейдер.

15 і 16 січня Лефортовський райсуд м. Москви продовжив термін утримання під вартою українським морякам до 24 квітня 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА