21:27 29.01.2019

У Запоріжжі відбувся смолоскипний марш пам'яті героїв Крут

2 хв читати

У центрі Запоріжжя місцеві патріоти провели смолоскипний марш на честь 101-ї річниці бою під Крутами (село в Чернігівській області), коли кілька сотень добровольців, переважно київських студентів, встали на захист Української Народної Республіки, на шляху просування на Київ 5-тисячного більшовицького війська.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", акцію пам'яті героїв Крут у вівторок ввечері провели близько сотні городян, переважно молоді люди - активісти місцевих громадських організацій, а також волонтери, ветерани війни на Донбасі, студенти.

Учасники акції зібралися біля запорізької міськради, де запалили смолоскипи, після чого вирушили з "живим вогнем" центральним проспектом Запоріжжя, скандуючи патріотичні гасла.

Марш завершився на площі Героїв Революції Гідності біля Запорізької обласної державної адміністрації. Як розповіли агентству його учасники, українці знають і не забувають про події, що сталися 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути, де триста київських студентів вступили у нерівний бій з шеститисячною армією більшовиків, захищаючи УНР.

"Ми згадуємо і вшановуємо пам'ять мужніх воїнів - героїв Крут. І бачимо в цій сторінці історії історичні паралелі. Адже, зараз в Україні схожа ситуація - такі ж молоді хлопці, справжні патріоти України, сьогодні захищають країну на Донбасі", - зазначив у коментарі агентству один з учасників акції.

29 січня 1918 року біля с. Крути в Чернігівській області поблизу однойменної залізничної станції стався бій між загоном українських добровольців - старшинами і юнкерами Першої Київської юнацької школи ім. Б. Хмельницького, а також студентами столичних вищих навчальних закладів та гімназистами старших класів загальною чисельністю до 400 осіб, і п'ятитисячним угрупованням більшовицької Росії.

Битву українські добровольці програли, однак їм вдалося затримати стрімкий наступ більшовиків на Київ, що надало можливість українській делегації укласти Брестський мирний договір, який захистив УНР від поглинання більшовицькою Росією.

Український добровольчий загін за підсумками бою втратив убитими за різними оцінками від 65 до 74 осіб, зокрема 27 бійців, яких захопили у полон та розстріляли більшовики. Пізніше останки загиблих перепоховали на Аскольдовій могилі в Києві.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росія вразила Трипільську ТЕС, бо в української ППО закінчилися ракети - Зеленський

Із 16 липня для друкованих медіа місцевої сфери розповсюдження є обов'язковою наявність версії державною мовою - мовний омбудсмен

СБУ вразила РЛС дальньої дії в Брянській області - джерело

Законопроєкт про мобілізацію скеровано на підпис Зеленському

СБУ затримала ворожого агента, який готував замах на голову Херсонської обладміністрації

Сили РФ можуть досягти загрозливих успіхів на заході від Бахмута за відсутності допомоги США для України - ISW

Окупанти обстріляли 10 сіл і селищ у Сумській та Чернігівській областях за добу, в Угроїдах пошкоджені дев'ять житлових будинків - ОК "Північ"

Справу проти нардепа Ніколаєнка, який на смерть збив дівчину на Житомирщині, передано до суду

Підрозділи ДСНС ліквідовують наслідки негоди

Спікер Джонсон представив чотири законопроєкти, серед них один про допомогу Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА