13:38 01.02.2019

І.Геращенко вважає "помилковим" рішення про відставку Аласанії з посади глави НСТУ

3 хв читати
І.Геращенко вважає "помилковим" рішення про відставку Аласанії з посади глави НСТУ

Незгода з контентом Національної cуспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) не є підставою для звільнення голови її правління Зураба Аласанії, вважає перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Я не дуже дивилася Суспільне в ці роки (як і телевізор загалом), хіба що моніторинг (з нього знаю про контент). Щось подобалося, як сатира Майкла Щура. Щось викликало нерозуміння, як нетрансляція ходи (Хресна хода за єдину помісну церкву - ІФ)", - написала вона на своїй сторінці в Facebook у п'ятницю.

Вона також зазначила, що вважає помилковим таке рішення про відставку голови правління НСТУ.

"Але не вважаю це та інші випадки є підставою для відсторонення Зураба. І величезна помилка - взагалі чіпати Суспільне у рік виборів. Під час президентської та парламентської кампаній. І ще з такими формулюваннями, які виклали зараз у простір", - додала Геращенко.

Перший віце-спікер Ради нагадала, що до створення Суспільного телебачення тривалий час відбувалося законодавчо, і "очевидно, що реальне перетворення УТ на Суспільне за контентом і за контекстом" вимагає часу. "І тут варто всім пройти цей шлях без помилок", - написала політик.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів призначив З.Аласанію генеральним директором НТКУ 26 березня 2014 року.

1 листопада 2016 року він заявив про подання заяви про звільнення з займаної посади за власним бажанням з огляду на проблеми з бюджетом пісенного конкурсу "Євробачення-2017" і аналогічних складнощів з державним фінансуванням формованого в Україні на базі НТКУ Суспільного телебачення і значним психологічним навантаженням з боку громадськості і політиків.

10 квітня 2017 року Наглядова рада суспільного мовлення обрала З.Аласанію новим главою правління.

У липні 2018 року колишні журналісти НСТУ закликали Державний комітет телебачення і радіомовлення розірвати контракт з З.Аласанією. Його обвинувачували у запровадженні цензури, участі в корупційних скандалах, розвалі регіональних телерадіокомпаній, закритті програм на окремі теми.

31 січня 2019 року член наглядової ради НСТУ Світлана Остапа повідомила, що наглядова рада підтримала розірвання контракту з головою правління Зурабом Аласанією.

У свою чергу Зураб Аласанія, коментуючи причини своєї відставки з посади голови НСТУ, повідомив, що причини йому не відомі, а судова боротьба можлива і навіть обов'язкова після оприлюднення причин події.

Але пізніше З.Аласанія опублікував на своїй сторінці у Facebook частину проекту рішення наглядової ради НСТУ, на якому, як він сам написав, обґрунтовується відсторонення його від посади. Зокрема в документі відзначається порушення З.Аласанією вимог законодавства про суспільне телебачення і радіомовлення. Так, керівник каналу не організував його мовлення "ні як суспільно-політичного відповідно до закону, ні як інформаційного і суспільно-політичного з елементами просвітництва". Тому канал не висвітлив оперативно або НЕ висвітлив взагалі (окрім коротких згадок у новинах) "такі важливі події як національна Хресна хода за єдину помісну церкву 28 липня 2018 роки (в якій узяли участь щонайменше 65 тис. громадян), засідання Генасамблеї ООН 26 вересня 2018 року щодо вкрай важливих для України питань (зокрема й виступ президента України), роботу 9-го міжнародного економічного форуму "Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи" (за участю глави держави). Також у документі зазначається, що під керівництвом З.Аласанії компанія протягом 2018 року реалізовувала невірно зрозумілий принцип "відсторонення від влади" аж до повної деполітизації новин, що прямо суперечить вимогам "надавати суспільству достовірну і збалансовану інформацію про Україну та світ".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

США вивчають можливість постачання Ізраїлю танкових та артилерійських снарядів, військового транспорту більше ніж на $1 млрд - ЗМІ

G7 закликає КНР вплинути на РФ у зв'язку з агресією проти України

Обсяг вивантаження зерна в портах Великої Одеси знизився через обстріли припортової інфраструктури - УЗ

Ми побачили зрушення в питанні розблокування допомоги від США - Шмигаль

У Дніпрі суботу оголошено днем жалоби за загиблими

Найближчої доби в Україні очікуються помірні дощі, місцями заморозки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА