08:42 04.02.2019

Майже 260 осіб у Казахстані за п'ять років притягнуті до кримінальної відповідальності за лжетероризм

2 хв читати
Майже 260 осіб у Казахстані за п'ять років притягнуті до кримінальної відповідальності за лжетероризм

"Телефонний тероризм" у Казахстані залишається одним із найбільш поширених злочинів, що завдають істотної шкоди суспільній безпеці. За минулі п'ять років, до кримінальної відповідальності за це притягнуто майже 260 осіб, повідомив у понеділок директор департаменту внутрішніх і зовнішніх комунікацій МВС Казахстану Алмас Садубаєв.

"Згідно зі статистикою, в період з 2011 до 2017 року кількість зареєстрованих злочинів за статтею 273 (завідомо неправдиве повідомлення про акт тероризму) КК знизилося зі 123 до 74. Разом з тим, у 2018 році зазначено деяке зростання кількості таких злочинів," - заявив А .Садубаєв журналістам у понеділок.

За його словами, в 2018 році в республіці було порушено 143 кримінальні справи, що "обумовлено масовим розсиланням в Алмати однією і тією ж особою анонімних електронних повідомлень щодо "мінування" різних міських об'єктів".

Найбільш частими об'єктами посягань "псевдотерористів" залишаються місця масового скупчення людей - торгові доми, ринки, магазини, об'єкти громадського харчування, адміністративні будівлі та установи освіти, житлові приміщення і об'єкти транспортної інфраструктури - вокзали, аеропорти.

Представник МВС Казахстану повідомив, що за останні п'ять років в країні за підозрою в причетності до лжетероризму було затримано 290 осіб, з них притягнуто до кримінальної відповідальності 258 осіб.

За його словами, "17% засуджених за "телефонний тероризм" складають жінки (49 жінок за 5 років), 7% - неповнолітні (19). Більше 80% (або 230 осіб) затриманих злочинців були безробітними або не мали постійного роду занять, при цьому третина з них перебували в стані сп'яніння (95 чол. або 33%)".

Як правило, зазначив він, помилкові повідомлення передаються "без якихось певних цілей, від неробства, або під впливом алкоголю або нестійкого психічного стану". Основними мотивами таких злочинів є хуліганські або корисливі мотиви.

"Нині органами внутрішніх справ спільно з органами національної безпеки накопичено достатній досвід з розкриття такої категорії злочинів по "гарячих слідах". На практиці більше 90% таких злочинів розкривається в чергову добу", - сказав А.Садубаєв.

Чиновник зазначив, що "безневинні жарти" завдають серйозної шкоди суспільству і державі, господарюючим суб'єктам, витрачаються значні бюджетні кошти на виїзд сил оперативного реагування.

Так, у середньому, фінансовий збиток від евакуації одного залізничного вокзалу в великих містах може доходити до 1 млн тенге, а втрати від кожної години простою великих торгових центрів можуть обчислюватися декількома мільйонами тенге.

Він також нагадав, що кримінальне законодавство країни за подібні злочини передбачає покарання до п'яти років позбавлення волі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпровському районі внаслідок обстрілу РФ загинув чоловік - ОВА

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА